gruszki w karmelu

Przepis trochę za długo czekał na publikację. Prawdę mówiąc nie wiem nawet czy w sklepach idzie jeszcze dostać gruszki, ale ponoć Francuzi jedzą gruszki w karmelu jako wigilijny deser. Ciekawa alternatywa dla naszego makowca, prawda? :)

gruszki w karmelu

Składniki:

- 2 gruszki

- 5 łyżek brązowego cukru

- 1 łyżka oleju rzepakowego

Na karmel:

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 10 dag cukru

- kilka kropli rumu

Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Na teflonowej patelni podgrzać łyżkę oleju, wsypać cukier i włożyć gruszki. Smażyć, aż owoce staną się błyszczące.

Osobno  podgrzać 2 łyżki oleju, dodać cukier i kilka kropli rumu. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier stanie się złoty. Gotowym karmelem polać gruszki.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Gruszki na szczęście są jeszcze na ryneczkach, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam

  • Gruszko o gruszkach :D Z tego co widziałam w sobotę na placu Imbramowskim, da radę jeszcze kupić gruszki, nie wiem tylko jak ze smakiem. Ja jakoś w tym roku zjadłam ich mało, nie miałam smaka, ale z dodatkiem karmelu pewnie bym się skusiła :]

  • Jedak dobrze pomyślałam, widząc ten przepis: To pewnie u gruszki z fartuszka. :)

  • hihi xd
    gruszka z fartuszka proponuje nam gruszki… w karmelu!
    takie rozkoszne ;]

  • Gruszko z fartuszka, spaniałe gruszki nam zaserwowałaś ;)

  • Gruszki u gruszki z fartuszka muszą smakować wspaniale, bo to przecież od nich specjalistka:) Wyglądają pysznie:)

  • Mniam pycha! Przepis zdecydowanie godny gruszki z fartuszka :)

  • mniam, wyglądają pysznie – robię podobne ale z syropem klonowym :)