gruszki w karmelu

Przepis trochę za długo czekał na publikację. Prawdę mówiąc nie wiem nawet czy w sklepach idzie jeszcze dostać gruszki, ale ponoć Francuzi jedzą gruszki w karmelu jako wigilijny deser. Ciekawa alternatywa dla naszego makowca, prawda? :)

gruszki w karmelu

Składniki:

- 2 gruszki

- 5 łyżek brązowego cukru

- 1 łyżka oleju rzepakowego

Na karmel:

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 10 dag cukru

- kilka kropli rumu

Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Na teflonowej patelni podgrzać łyżkę oleju, wsypać cukier i włożyć gruszki. Smażyć, aż owoce staną się błyszczące.

Osobno  podgrzać 2 łyżki oleju, dodać cukier i kilka kropli rumu. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier stanie się złoty. Gotowym karmelem polać gruszki.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!