ryba po japońsku

Ryba po japońsku – nie jadłam jej już wieki. Ostatni raz chyba kilka lat temu, gdy moja siostra postawiła ją na wigilijnym stole. Nadszedł więc czas by przypomnieć sobie smak :) Z Japonią ta ryba ma tyle wspólnego co ryba po grecku z Gracją, czyli nic :) Nie wiem nawet dlaczego zwie się “po japońsku” bo żaden ze składników nie jest nawet z tamtych regionów. Ale kto by się zastanawiał nad nazwą gdy po prostu dobrze smakuje? :)

ryba po japońsku

Składniki:

- 1 kg filetów z białej ryby (najlepiej miruna, ale u mnie dzisiaj był mintaj)

Na panierkę:

- 2 jajka

- 3-4 łyżki mąki

- vegeta

Na farsz:

- 1 słoik ogórków konserwowych

- 1 słoik papryki konserwowej

- 3 cebule

Na zalewę:

- 2 szklanki wody

- 1/2 szklanki oleju rzepakowego

- 4 łyżki pikantnego ketchupu

- 150 g koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki octu

Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki.

Składniki na panierkę mieszamy, zanurzamy w niej kawałki ryby i smażymy, aż lekko zbrązowieją.

Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem.

Składniki na zalewę mieszamy w rondlu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia trzymamy na ogniu około 3 minut.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami rybę i warzywa, a następnie całość zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Można jeść na zimno jak i na ciepło.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Ale smakowicie wygląda! Lubię tak przyrządzoną rybę – tylko ja panieruję ją w bułce tartej:))
    Pozdrawiam:)

  • fajny przepis :), już sobie wyobrażam to połączenie smaków

  • o super, strasznie się ciesze z tego wpisu, nasłuchałam się o tej rybie od koleżanek, ale każda robiła swoją ‘ na oko’, a tu widzę super przepis, wypróbuję na Święta :)

  • a wiesz, ze ja z taką rybą sie jeszcze nie spotkałam:) bardzo ciekawa:)

  • Lubię takie zdecydowane smaki w połączeniu z rybą, fajny przepis!

  • Bardzo lubię tą rybę, szczególnie sprawdza się na zakrapianych imprezach jako zimna przekąska. Bardzo smaczna i wyrazista w smaku.

  • Gość: Malena, 158.75.205.14*

    Ryba na prawdę pyszna polecam a jak smakuje mężowi… hmmm

  • Gość: mandy, 213.156.120.8*

    O, a to ciekawe, takiej jeszcze nie jadłam :) u mnie zawsze ryba po grecku.
    Smażysz też na oleju rzepakowym? Bo ja muszę dbać o poziom cholesterolu we krwi i lekarz zalecił odstawienie masła na rzecz olejów roślinnych :)