czekoladowe ciasto z guinnessem

Torty nasączane alkoholem, ciasta z dodatkiem likierów i innych trunków, desery z wina… to wszystko już było. Ale piwa do ciasta jeszcze nie dodawałam. Postanowiłam zaryzykować i podjąć próbę, bo moje wyobrażenie o smaku tego ciasta było tak wspaniałe, że nie mogłam się oprzeć. Misja została zakończona sukcesem – smak faktycznie jest doskonały, a zrobienie tego ciasta jest chyba najprostszą rzeczą na świecie :) Składniki po prostu wrzuca się do miski i miesza. Tym razem moje słowa odnośnie smaku poprzeć może nieco większe grono bo ciasto przyniosłam dziś do pracy, czym uradowałam spragnione czekolady, zmęczone tygodniem duszyczki :) Spotkał mnie niesamowity wylew wdzięczności, a pomruki zadowolenia podczas konsumowania tego czarnego jak noc wypieku były niczym miód na moje serce :)

Podczas pieczenia nie obyło się bez komplikacji – moja forma do babki okazała się za mała na tę ilość ciasta, więc część czekoladowego cuda postanowiła z niej uciec. Polecam więc zrobić ciasto w większej formie niż to, co widzicie na zdjęciu :) Polewa z założenia miała być płynna, a wyszła gęsta i kremowa, bardziej do smarowania, niż rozlewania. Czy to źle? Chyba nie, nikt nie narzekał :)

Jakie jest to ciasto? Pozwolę sobie zacytować jedną z opinii: “DOSKONAŁE. Nie ciężkie, ale mimo to konkretne. i taaaakie czekoladowe”  :)


czekoladowe ciasto z guinnessem

Składniki:
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 3/4/ szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki oleju
- 200 ml Guinnessa

Na polewę:
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 czubata łyżka masła

Suche składniki łączymy w dużej misce. Dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy ciasto łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostawiamy w formie przez 20 minut, a następnie wyjmujemy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Dodajemy syrop klonowy i tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto.

Czekoladowych przyjemności życzy gruszka z fartuszka! :)

Chocolate Guinness cake

Ingredients:

for the cake
- 2 cups brown sugar
- 1 3⁄4 cup baking cocoa
- 1⁄2 cup cocoa powder (unsweetened)
- 2 tsps bicarbonate of soda (also called baking soda)
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp salt
- 2 whole eggs
- 200 ml cream 30%
- 1⁄2 cup oil
- 200 ml Guinness beer

for the topping
- 100 g plain (dark) chocolate
- 1 tbsp maple syrup
- 1 tbsp (heaping) butter

In a large bowl combine all dry cake ingredients. Add eggs, cream, oil and beer and mix all together with a spoon until smooth texture.

Butter and flour a cake pan. Pour the cake batter into the greased pan and bake for 45 minutes to an hour in preheated oven to 160 degrees (until toothpick comes out dry).

Once baked, leave the cake in the tin for about 20 minutes then place it on a cooling rack to cool completely.

Melt chocolate and butter over a hot-water bath. Stir in maple syrup. Spread ready topping on your cake.

  • Z Guinnessem piekłam do tej pory tylko piernik. Był całkiem smaczny. Twoje ciasto wygląda na bardzo apetyczne :)

  • ciekawy przepis:) Zapiszę:)

  • aya

    Wyglada smakowicie. Zrobie na niedziele. Tylko musze jutro kupic Guinnessa.

  • Wojciech

    A to ciekawe, nie pomyślałbym, by użyć stoutu do pieczenia, do tej pory korzystałem z naszych porterów bałtyckich. Sprawdzę Twój sposób, dzięki za inspirację :)

  • EdytkaK

    Jakiej wielkosci foremka jest do tego odpowiednia? Można upiec w tortownicy 23 cm??