ucierane ciasto z porzeczką i agrestem

Ciasto pachnące wakacjami <3 Doskonale słodko-kwaśnie i przygotowane w zaledwie parę chwil. Świetnie sprawdzi się gdy znajomi wpadną do Was posiedzieć na ogrodzie lub gdy wybieracie się na piknik. Oczywiście możecie zastąpić owoce innymi, ale gdy sezon twa, szkoda byłoby rezygnować z dobrodziejstw jakie daje nam Polskie lato :)

ucierane ciasto z porzeczką i agrestem

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 g agrestu
  • 150 g porzeczek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Owoce myjemy i osuszamy. Porzeczki pozbawiamy gałązek, z agrestu odrywamy końcówki.

40 g mąki, 30 g cukru i 30 g zimnego masła zagniatamy razem, zawijami w folię i wkładamy do lodówki.

Pozostałą mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy mleko, jajko i esencję waniliową i całość dokładnie mieszamy.

Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy aż do połączenia. Ciasto przekładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu układamy równomiernie owoce.

Wyjmujemy z lodówki kruszonkę i kruszymy ją na wierzch ciasta.

Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, aby uzyskać lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Gotowym lukrem skrapiamy wierzch ciasta.

Samych miłych wspomnień z wakacji życzy gruszka z fartuszka!

  • venezuelian

    Read Chapter 22 in mangabull