ciasto z masłem orzechowym i groszkami czekoladowymi
Przyszedł ten moment, w którym moje spiżarniane zapasy zaczęły mi się wysypywać z szafek. Dlatego uznałam, że pora na porządki i stopniowe wykorzystywanie zgromadzonych dobrodziejstw. W lodówce stały trzy nie dokończone słoiki z masłem orzechowym, które aż prosiły się o to, by je w końcu do czegoś pysznego wykorzystać. Nie zastanawiałam się długo i ukręciłam ciasto, z którego z pewnością nie jeden Amerykanin byłby dumny – ciasto z masłem orzechowym, czekoladowymi groszkami i kawałkami toffi i polewą z masła orzechowego i kremowego serka :) Brzmi słodko i zaklejająco? Słusznie, bo tak właśnie wyszło. Kawałek ciasta pokrywa zapotrzebowanie w cukier na cały dzień, w związku z czym jest idealne dla łasuchów! ;)
Składniki (ja użyłam formy na babkę o średnicy 22 cm i wyszło dość niskie):
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 spore łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych
- (opcjonalnie) garść pokrojonych w kawałki cukierków toffi
Na glazurę:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kremowego twarożku
- cukier puder do smaku
Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy razem. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i kawę i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy razem, a następnie przesiewamy do pozostałych składników. Miksujemy.
Na koniec dodajemy kawałki toffi i groszki czekoladowe i masę mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Ciasto studzimy na kratce. W międzyczasie przygotowujemy glazurę: masło orzechowe i twarożek ucieramy razem. Dodajemy do smaku cukier puder i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną glazurę rozsmarowujemy na przestudzonym cieście.
Słodkiego dnia życzy gruszka z fartuszka! :)