pieczone jabłka waniliowo-cytrynowe

Od jakiegoś czasu w mojej lodówce leżał słoiczek cytryn w rumie. Oczywiście z herbatą smakują super, ale chciałam wykorzystać je jakoś kulinarnie. I w końcu nadarzyła się okazja. Jeśli nie macie gotowych cytryn w zalewie rumowej, w tym przepisie możecie dać zwykłą cytrynę, jednak cytrynowy smak będzie wówczas dużo intensywniejszy.


pieczone jabłka waniliowo-cytrynowe
 

Składniki (na 2 porcje):

- 2 jabłka

- 1 łyżka miodu

- 2 łyżki orzechów laskowych

- 1 laska wanilii

- kilka plasterków cytryny w rumie wraz z zalewą

Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy ogryzki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wraz z kilkoma plasterkami cytrynek w rumie (lub jednym plasterkiem świeżej cytryny).

Laskę wanilii przekrawamy na pół, pestki wanilii dodajemy do miodu. Laskę wanilii wrzucamy do naczynia z jabłkami. Do miodu z wanilią dodajemy odrobinę zalewy z cytryn (jeśli używamy świeżych cytryn, dodajemy odrobinę soku z cytryny) - tylko tyle, żeby konsystencja miodu stała się bardziej płynna. Gotową mieszanką smarujemy przy pomocy pędzelka miąższ jabłek.

Orzechy siekamy i nakładamy do jabłek. Resztę miodu nakładamy łyżeczką do wydrążonych środków, na orzechy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut (aż orzechy zaczną się rumienić, a jabłka zmiękną). Z dna naczynia zbieramy sok puszczony przez cytryny wymieszany z miodem który wyciekł z jabłek i polewamy nim wierzch upieczonych jabłuszek.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Cytryny w rumie muszą być pyszne, świetny pomysł na deser :)

  • Bardzo apetyczne jabłuszka. Mnie też kuszą te cytrynki. Chyba będę musiała zrobić sobie słoiczek ;)

  • Uwielbiam pieczone jabłuszka,a te Twoje wyglądają przepysznie :)