pieczone jabłka waniliowo-cytrynowe
Od jakiegoś czasu w mojej lodówce leżał słoiczek cytryn w rumie. Oczywiście z herbatą smakują super, ale chciałam wykorzystać je jakoś kulinarnie. I w końcu nadarzyła się okazja. Jeśli nie macie gotowych cytryn w zalewie rumowej, w tym przepisie możecie dać zwykłą cytrynę, jednak cytrynowy smak będzie wówczas dużo intensywniejszy.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1 laska wanilii
- kilka plasterków cytryny w rumie wraz z zalewą
Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy ogryzki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wraz z kilkoma plasterkami cytrynek w rumie (lub jednym plasterkiem świeżej cytryny).
Laskę wanilii przekrawamy na pół, pestki wanilii dodajemy do miodu. Laskę wanilii wrzucamy do naczynia z jabłkami. Do miodu z wanilią dodajemy odrobinę zalewy z cytryn (jeśli używamy świeżych cytryn, dodajemy odrobinę soku z cytryny) - tylko tyle, żeby konsystencja miodu stała się bardziej płynna. Gotową mieszanką smarujemy przy pomocy pędzelka miąższ jabłek.
Orzechy siekamy i nakładamy do jabłek. Resztę miodu nakładamy łyżeczką do wydrążonych środków, na orzechy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut (aż orzechy zaczną się rumienić, a jabłka zmiękną). Z dna naczynia zbieramy sok puszczony przez cytryny wymieszany z miodem który wyciekł z jabłek i polewamy nim wierzch upieczonych jabłuszek.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
Eliza
-
Andźka
-
Kamciss