masło cytrynowe z pietruszką
Pomysł dodawania skórki cytrynowej do masła podsunęła mi kolacja w Columna Medica. Było tam doskonałe masełko – nie potrafiłam powiedzieć co się w nim znajduje, poza wyraźnie wyczuwalną nutą cytryny. Uznałam, że muszę sama pokombinować z cytrynowym masłem. Efektem pierwszego podejścia jest dodatek pietruszki. Połączenie, jak można się domyślić, super! A że przy tym zaserwowane na świeżym pieczywie z chrupiącą skórką, tym lepiej! :) Gorąco polecam.
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 pęczka pietruszki
- skórka z 1 cytryny + opcjonalnie odrobina soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
Pietruszkę bardzo drobno siekamy, mieszamy z drobno startą skórką z cytryny. Dodajemy miękkie masło, dokładnie rozgniatamy widelcem, by nie było grudek. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i (opcjonalnie) odrobiną soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Masło nadaje się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i do ryby czy gotowanych lub pieczonych ziemniaczków :)
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
karmel-itka
-
Ela