masło cytrynowe z pietruszką

Pomysł dodawania skórki cytrynowej do masła podsunęła mi kolacja w Columna Medica. Było tam doskonałe masełko – nie potrafiłam powiedzieć co się w nim znajduje, poza wyraźnie wyczuwalną nutą cytryny. Uznałam, że muszę sama pokombinować z cytrynowym masłem. Efektem pierwszego podejścia jest dodatek pietruszki. Połączenie, jak można się domyślić, super! A że przy tym zaserwowane na świeżym pieczywie z chrupiącą skórką, tym lepiej! :) Gorąco polecam.


masło cytrynowe z pietruszką
  

Składniki:

- 1/2 kostki masła

- 1/2 pęczka pietruszki

- skórka z 1 cytryny + opcjonalnie odrobina soku z cytryny

- świeżo mielony pieprz

Pietruszkę bardzo drobno siekamy, mieszamy z drobno startą skórką z cytryny. Dodajemy miękkie masło, dokładnie rozgniatamy widelcem, by nie było grudek. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i (opcjonalnie) odrobiną soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Masło nadaje się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i do ryby czy gotowanych lub pieczonych ziemniaczków :)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • oj, Columna Medica było rajskim miejscem.. chętnie bym wróciła tam jeszcze raz.
    gratulację udanego gotowania na scenie OFDS :]
    pozdrawiam!

  • Ela

    Uwielbiam natke :)