pancakes

Mężczyzna namówił mnie na zrobienie pancake’ów. Trochę się opierałam, bo osobiście bardziej od tych grubych amerykańskich placków wolę nasze polskie, cienkie naleśniki (a jeszcze bardziej francuskie crepes!). Ale ugięłam się pod namowami i dzisiejszy dzień zaczęłam od pancakes właśnie.

Ten przepis to klasyka klasyki. Zwykła mąka (nie otręby, mąki razowe itd.), mleko (nie trzeba biec do sklepu po maślankę lub jogurt grecki) i kilka innych podstawowych składników, które z pewnością macie w swojej kuchni. A efekt? Puszyste (bardzo puszyste!) i mięciutkie placuszki, które smakują idealnie z masłem, syropem klonowym lub owocami.

Pamiętajcie jednak by smażyć je na niewielkim ogniu – inaczej przypalą się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe, a tego nikt nie lubi :)


pancakes

Składniki (na ok 12 pancake'ów):

- 1,5 szklanki mąki
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki ostudzonego, rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- olej do smażenia

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól łączymy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, mleko oraz rozpuszczone masło i przy pomocy widelca mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 15 minut.

Patelnię rozgrzewamy (musi być gorąca, ale nie może się palić). Smarujemy kropelką oleju. Na patelnię nakładamy ciasto (ok. 1 łyżka na 1 pancake'a) i smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron, aż ciasto się przyrumieni. Ważne - placuszków nie należy dociskać do patelni - pozwalamy im rosnąć!

Gorące placuszki serwujemy z masłem, syropem klonowym lub owocami

Pożywnego śniadania w amerykańskim stylu życzy gruszka z fartuszka!

  • M.

    Składniki na ok 10 batoników? ;-)

  • Ja też zdecydowanie wolę nasze cieniutkie ,z lekko chrupiącymi brzegami naleśniki! Ale i takim nie pogardzę ;)

  • Azu

    Amazing photos!

  • Ja robię też takie cieniusieńkie i chrupiące, bo dodaję sporo cukru…ale takiego też bym chętnie spróbowała..po amerykańsku;) Może jutro na śniadanie