krem z dyni z jabłkiem i cynamonem
Sezon na zupy uważam na rozpoczęty na dobre. Gdy przychodzi jesień regularnie goszczą w moim menu. Stali czytelnicy znają mnie na tyle dobrze, żeby wiedzieć, że najczęściej pojawiają się pod postacią gładkich kremów, bo te lubię najbardziej. A do takich zup świetnie sprawdza się m.in. dynia.
Ostatnio w poznańskim Zuppi czyli knajpce serwującej jak sama nazwa wskazuje głównie zupy jadłam pyszny krem z dyni z dodatkiem gruszki. Ponieważ miałam akurat nieco zamrożonej dyni, zachciało mi się ich przepis odtworzyć. Zapomniałam jednak kupić gruszek, więc postanowiłam zastąpić ją jabłkiem i nieco poimprowizować w kwestii doprawiania. Nie wiem czy wyszło lepiej czy gorzej, ale na pewno wyszło smacznie :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):
- 500 g dyni
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zezłoci. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i całość zalewamy 3 szklankami wody.
Ziele angielskie i liść laurowy wkładamy do woreczka lub zamykanego sitka i wrzucamy do garnka. Gotujemy całość około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie wyjmujemy woreczek z przyprawami i miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy sól, cynamon, imbir, ostrą paprykę, tymianek, majeranek i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Zupę gotujemy na małym ogniu do czasu, aż nieco się zredukuje i nabierze gęstej, kremowej konsystencji.
Zupę podajemy z pestkami dyni, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Jesieni złotej jak dynia życzy gruszka z fartuszka! :)
-
teenager ;)
-
gin
-
Fio