krem z dyni z jabłkiem i cynamonem

Sezon na zupy uważam na rozpoczęty na dobre. Gdy przychodzi jesień regularnie goszczą w moim menu. Stali czytelnicy znają mnie na tyle dobrze, żeby wiedzieć, że najczęściej pojawiają się pod postacią gładkich kremów, bo te lubię najbardziej. A do takich zup świetnie sprawdza się m.in. dynia.

Ostatnio w poznańskim Zuppi czyli knajpce serwującej jak sama nazwa wskazuje głównie zupy jadłam pyszny krem z dyni z dodatkiem gruszki. Ponieważ miałam akurat nieco zamrożonej dyni, zachciało mi się ich przepis odtworzyć. Zapomniałam jednak kupić gruszek, więc postanowiłam zastąpić ją jabłkiem i nieco poimprowizować w kwestii doprawiania. Nie wiem czy wyszło lepiej czy gorzej, ale na pewno wyszło smacznie :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

krem z dyni z jabłkiem i cynamonem

Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):

  • 500 g dyni
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zezłoci. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i całość zalewamy 3 szklankami wody.

Ziele angielskie i liść laurowy wkładamy do woreczka lub zamykanego sitka i wrzucamy do garnka. Gotujemy całość około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Po tym czasie wyjmujemy woreczek z przyprawami i miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy sól, cynamon, imbir, ostrą paprykę, tymianek, majeranek i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Zupę gotujemy na małym ogniu do czasu, aż nieco się zredukuje i nabierze gęstej, kremowej konsystencji.

Zupę podajemy z pestkami dyni, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Jesieni złotej jak dynia życzy gruszka z fartuszka! :)

  • bardzo podoba mi się to zestawienie smaków! z wielką chęcią wypróbuję zupę, mam nadzieję, że tej jesieni! :)

  • gin

    Z gruszką robiła – byłą pyszna :) W tym sezonie skuszę się na taką z jabłkiem :)

  • Fio

    Generalnie pysznie, tylko jak dla mnie za dużo cynamonu, góruje nad resztą smaków. Następnym razem zrobię z połowy porcji.