indyk z sosem z pieczonej papryki

W tym przepisie, jeśli chodzi o indyka to nie ma nic odkrywczego. Ważniejszy jest tu jednak sos z pieczonej papryki. Też nie specjalnie odkrywczy, bo w wersji podstawowej, ale możecie z nim kombinować jak Wam się tylko podoba – dodawać ulubionych składników, przyprawiać na sto sposobów itp. Możecie go użyć nie tylko do mięsa, ale też świetnie sprawdzi się np. jako sos do makaronu lub kaszy. Jeśli znudziły się już Wam wszechobecne sosy pomidorowe, ale macie ochotę na coś lekkiego i niskokalorycznego, to sos z pieczonej papryki jest świetną alternatywą! :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

indyk z sosem z pieczonej papryki

Składniki:

Na mięso:

  • kotlety z indyka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

Na sos:

  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Paprykę układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż skórka zrobi się cała czarna. W międzyczasie przerwacamy paprykę na drugą stronę, żeby skórka się równomiernie upiekła. Wyjmujemy paprykę z piekarnika, przekładamy do miski i nakrywamy ją folią spożywczą lub folią aluminiową. Po 10 minutach zdejmujemy folię - z papryki skórka powinna bardzo łatwo odchodzić. Ostrożnie obieramy paprykę ze skórki, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i przekładamy do rondelka.

W międzyczasie na łyżeczce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną również dodajemy do papryki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i świezym tymiankiem i blendujemy na jednolity sos. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gęstość sosu będzie nam odpowiadała (sos do mięsa powinien być trochę mocniej zredukowany, natomiast jeśli używamy sosu np, do makaronu, nie trzeba go odparowywać).

Kotlety nacieramy oliwą, a anstępnie oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut, aż się przyrumienią i będą gotowe w środku.

Mięso podajemy z gorącym sosem z papryki.

Żebyście zawsze byli w sosie, tak jak indyk, życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl