jagodowe lody mascarpone

Jagody! Jagódki! :) Jak tylko zobaczyłam je w sklepie bez zastanowienia wzięłam 200 g. Dopiero w domu zaczęłam myśleć co z nimi zrobić. Przypomniało mi się, że w lodówce mam jeszcze pół opakowania mascaprone, a jakiś czas temu natknęłam się na przepis na lody mascarpone. Uznałam, że można by to połączyć i zrobić jagodowe lody :)

Pomysł okazał się trafiony – lody wyszły niesamowicie kremowe! Przyznam, że takiej lodów o takiej konsystencji jeszcze nie jadłam :) Bardzo przypadły do gustu mojemu mężczyźnie – już pierwszego wieczoru zniknęło pół naprawdę sporej porcji. Chyba tylko dlatego, że lody wyszły bardzo sycące nie zniknęła całość :) Myślę, że inne owoce, takie jak truskawki czy maliny sprawdziłyby się tu równie dobrze – polecam wypróbować i podzielić się swoją opinią :)

jagodowe lody mascarpone

Składniki:

– 400 ml kremówki

– 250 g mascarpone

– 200 g jagód

– 100 g + 2 łyżki cukru pudru

Jagody blendujemy z 2 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę. Kremówkę z pozostałym cukrem pudrem ubijamy do momentu, aż zaczną się robić zmarszczki (nie ubijamy zupełnie na sztywno!). Dodajemy do niej mascarpone i mieszamy do połączenia się kremówki z serkiem. Na koniec dodajemy zblendowane jagody i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Ja profilaktycznie co godzinę mieszałam masę by nie zrobiła się lodowa skorupka.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)