ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami. Po prostu. Nie szukam do niego na siłę przymiotnika. Jest z kruszonką, jest lekko kruche, ale to po prostu ciasto z jagodami. Ostatnio w przypływie chwili kupiłam na targu 1 kg jagód, zapominając, że nie będę mieć czasu za bardzo z nimi kombinować. By więc się nie zepsuły, na szybko wrzuciłam je do prostego, ale pysznego ciasta. Jego konsystencja pozwala pokroić je na małe “batoniki”, które można zabrać ze sobą w drogę i jeść bez pomocy talerzyka i łyżeczki. Oczywiście trzeba się tylko liczyć z upaćkanymi na fioletowo palcami ;)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2-3 szklanki jagód
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Mąkę, 2/3 cukru, masło, jajko i skórkę z cytryny łączymy razem i ucieramy, aż powstanie nam "kruszonka". Połową ciasta wyklejamy dno blaszki.
Pozostały cukier mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. Dodajemy do jagód, delikatnie łączymy. Jagody układamy na spodzie ciasta. Pozostałą kruszonką posypujemy wierzch.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
karmel-itka
-
Ervisha
-
magma
-
jestsmak
-
Fio
-
Fio