S.O.S – konkurs!

Nie rzucam słów na wiatr – jak powiedziałam, że będą dwa konkursy to będą :) Oto drugi :)

Tym razem jednak nagroda jest jedna – jest nią zestaw w skład którego wchodzi śliczna miseczka-sosjerka oraz komplet Sosów Pomysłowych WINIARY:

– Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni

– Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka

– Beszamelowy do zapiekanek

– Koperkowy ze śmietaną do ryby

sosjerka winiary pomysłowy sos
Zestaw ten otrzyma osoba, która w komentarzu pod tym postem zaproponuje najciekawsze danie z wykorzystaniem jednego z podanych wyżej sosów.

Nie musicie pisać całego przepisu – wystarczy, że opiszecie ogólny skład proponowanej przez Was potrawy. Wykażcie się kreatywnością! :)

Nie jest to warunek konieczny, ale będzie mi bardzo miło, jeśli przy okazji polubicie i polecicie znajomym stronę gruszki z fartuszka na Facebooku :)

Konkurs trwa do 5 marca. Nie zapomnijcie przy zgłoszeniu zostawić swojego adresu email! :)

Powodzenia życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Ola

    Zapiekany Przysmak Studenta!

    Podsmażona cebulka z odrobiną czosnku i parówkami. Wymieszana z ugotowanymi brokułami i makaronem pełnoziarnistym. Zalana Sosem Beszamelowym WINIARY i obficie obsypana startą mozzarellą.

    Zapieczona w piekarniku do zrumienienia :)

    Pozdrawiam, Kokilka (kokilka.blogspot.com)
    aleks.bell@wp.pl

  • Świetna ta sosjerka z małą chochelką!:)
    Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to ZAPIEKANE NALEŚNIKI (z sosem beszamelowym), które zresztą zamierzam zrobić w święta:)
    Smażymy najzwyklejsze w świecie naleśniki, lecz bez cukru, ale za to z ulubionymi przyprawami. Jako farszu użyję dużej ilości pieczarek, mięso mielone (jednak główną rolę mają grać pieczarki), do tego podsmażona cebulka oraz tarty ser. Można dodać do smaku składniki, które się jeszcze ma pod ręką, np. natka pietruszki, papryka (takie oczyszczenie lodówki:)) Naleśniki zwijam tak jak krokiety, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sosem i zapiekam ok. 40 minut. Goście za nimi przepadają:)

  • Agata Waksmundzka

    Odrywana Beszamelowa Bruschetta z patyka

    składniki: sos beszamelowy Winiary, 3 bagietki pszenne, oliwa z oliwek extra virgin, główka czosnku, starty parmezan, 1 duża cebula czerwona, suszone pomidory w oleju, salami chips, 1 mała cukinia, oliwki zielone nadziewane papryką, 1 malutka papryka czerwona, 1 malutka papryka żółta, zioła prowansalskie, natka pietruszki

    sposób przygotowania:
    Bagietki kroimy pod skosem na 1,5cm plastry. Plastry nakłuwamy na 2 długie patyki do szaszłyków (wyjdą nam 3 porcje) a na obu końcach tych patyków nakłuwamy przycięte grube plastry cukinii. Tak przygotowane 3 ””szaszłyki Bruschetty”” kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Każdy plaster bagietki smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek z odrobiną startego parmezanu.

    Teraz kolejno nakładamy: po krążku czerwonej cebuli, po suszonym pomidorze (odsączonym z tłuszczu przez papier kuchenny), po plasterku salami a nawet i po 2, dodajemy pokrojone plastry cukinii w kostkę (nie za dużo), kładziemy po krążku z oliwek, dorzucamy paseczki z papryki czerwonej i żółtej.

    Sos beszamelowy Winiary przygotowujemy według przepisu z opakowania. Ostudzonym polewamy za pomocą łyżki ””szaszłyki Bruschetty”” a na koniec wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Przygotowane ””szaszłyki Bruschetty”” wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200st na 20min.

    Po wyciągnięciu dekorujemy wierzch natką pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego

    Pozdrawiam modliszka201@wp.pl

  • Atrocite

    Zapiekanka a’la sandwich.
    Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, na to kromki chleba tostowego – zasypujemy żółtym serem, warstwa piersi z kurczaka podsmażonej lekko w kawałkach, warstwa pieczarek z cebulką na masełku, warstwa sera, warstwa wcześniej przygotowanego pikantnego sosu pomidorowego gęstego i teraz mix (papryka marynowana, ogórek konserwowy-pokrojone na małe kawałeczki może być kukurydza z puszki ) na to chleb tostowy – dociskamy. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym wymieszanym z żółtym serem i zapiekamy. Warstwy muszą być dość cienkie. Doprawić czosnkiem :)

  • Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym, makaronem i sosem beszamelowym:)
    Składniki
    – 250 g makaronu
    – 1/2 kg mięsa mielonego
    – 2 czerwone papryki
    – 3 marchewki
    – 1 puszka kukurydzy
    – 1 duża cebula
    – sos Beszamelowy
    – 400 g sera żółtego
    – sól
    – pieprz
    – koncentrat pomidorowy

    Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
    Marchew obrać i pokroić na plasterki, po czym ugotować ją w osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut).
    Papryki opłukać i włożyć do piekarnika, aby odeszła z nich skórka. Potem pokroić ją na paseczki.
    Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

    W naczyniu żaroodpornym układać makaron, kukurydzę, marchewkę, paprykę mięso, sos beszamelowy połączony z serem żółtym. Następnie warstwy powtórzyć , powinny być trzy (ale ile nam się w mieści). Na wierzchu powinien być sos beszamelowy z serem żółtym.

    Zapiekać w 180 stopniach, około 20 minut.

    Smacznego

    Monia Gotuje

    mariolka2004@gmail.com

  • Sosu koperkowego ze śmietaną do ryby proponuję użyć do kotlecików rybnych. Takie kotleciki przygotujemy mieląc filety rybne, dodając przyprawy, namoczoną bułkę, łyżkę majonezu i trochę mąki. Z takiej masy formujemy okrągłe/owalne, małe kotlety. Kotleciki można przygotować w dwuch wersjach: smażone na patelni lub zapieczone w piekarniku. Usmażone kotleciki polewamy sosem koperkowym już na talerzu. Natomiast w wersji pieczonej układamy surowe, uformowane kotleciki w wysmarowanym tłyszczem naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem koperkowym Winiary i zapiekamy. W obu wersjach będą wyśmienite:)

    szalonapatelnia@gmail.com

  • Ja bym użyła sosu beszamelowego do zapiekanek do pysznego canelloni ,którego dawno juz nierobiłam i gdy zobaczyłkam że jest gotowy sos od razu przypomniała mi sie moje potrawaz canelloni.Własnie do niej zatęskniłam i pewnie niedługo zrobię powtórkę wiedząc że zajmnie mi to mniej czasu z gotowym sosem beszamelowym Winiary.A potrawa tygląda tak
    http://fantazjagabi.bloog.pl/id,5573791,title,Cannelloni,index.html?_ticrsn=5&ticaid=610253

  • Adrian

    Sos pieczeniowo kremowy do schabu z patelni skomponuje się świetnie z jednym z moich ulubionych dań:

  • Adrian

    cd. komentarza:
    Roladki z polędwiczek wieprzowych

    Składniki:
    6 polędwiczek wieprzowych
    musztarda
    ser feta
    masło
    olej
    oliwki
    boczek
    ogórek kiszony
    papryka
    przyprawy

    Polędwiczki rozbijamy na cienkie plasterki. Smarujemy od wewnętrznej strony musztardą. Nakładamy odrobinę masła i po kawałku sera feta, boczku, papryki i ogórka kiszonego. Doprawiamy solą morską, pieprzem ziołowym, tymiankiem i oregano. Zwijamy roladki; możemy owinąć je białą bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczką. Smażymy na oleju. Podajemy z frytkami i sosem. Smacznego!

  • Tina

    Uzyłabym sosu koperkowego ze śmietaną do ryby na obiad.

    Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu posypujemy świeżym koperkiem.
    Filety z ryby, np. mintaja kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Rybę obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron.
    Rozrabiamy sos koperkowy ze śmietaną do ryby WINIARY w 250 ml wody. Gdy się podgrzeje dodajemy 50 ml śmietanki i mieszamy, aż się zagotuje.
    Usmazonąrybę polewamy sosem.
    Do tego dodajemy surówkę ze świeżej kapusty. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy też zrywowaną marchew, jabłko, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku oraz polewamy odrobina oleju i octu.

    Smaczny taki zestaw na obiad.

    kobra64@wp.pl

  • Karolina

    małe piersi z kurczaka,
    jarzynka,
    szczypta pieprzu,
    mała śmietana 18%,
    2 łyżki margaryny bądź oleju – do smażenia,
    2-3 łyżki mąki,
    łyżka maggi.

    Na rozgrzany tłuszcz kładziemy umyte mięso, lekko podrumienimy, po czym podlewamy wodą i posypujemy jarzynką, dusimy.

    Kiedy mięso będzie miękkie, podlewamy sosem Pieczeniowym z maślaną nutą do kurczaka

    Gdy sos się zagotuje zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy magii oraz pieprzem.

  • pawel57

    pulpety z łososia w sosie koperkowym ze śmietaną Winiary.
    filet łososia rozdrabniamy doprawiamy solą i pieprzem i mąką i formujemy małe pulpety, wkładamy do rondla . sos rozprowadzamy na śmietanie i zalewamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min.

    pawel2157@interia.pl

  • na samym początku studiów miałam takie typowo studenckie danie :D zwłaszcza w sesji
    ziemniaki zebrane z poprzedniego dnia, a czasem z dwóch przerabiałam na tony klusek śląskich, które uwielbiam
    a z racji braku czasu a czasem i ochoty na robienie pieczeni czy nawet marnego kotleta, kupowałam sos z torebki do pieczeni ;p przynajmniej zapach pieczeni był :D
    tzw. studenckie kluski śląskie z pieczenią :D
    szpinakozerca@gmail.com

  • Dawid

    A ja po prostu wykożystam sos borowikowy do spaghetti moja koleżanka tak zrobiła i powiedziała że pasuje idealnie :)

  • Justynka

    Koperkowy kurczak

    Kroimy drobniutko w paseczki kurczaka doprawiamy go przyprawami ipodsmazamy z cebulką i czosnkiem.
    Dodajemy drobno posikany por i smażymy. Do tego dodajmey sos Winiary koperkowy ze śmietanką.
    Do tego kroimy w grube paski ziemniaki i smażymy we frytkownicy.

    Podajemy na talerzu kurczaka z sosem, obok frytki i w małym kieliszku sos dodatkowo do frytek.

    Jako dodatek świetnie pasuje sałatka z pora, czyli drobno posiekany por doprawiony sola i pieprzem i na koniec polany śmietanką kwaśną z odrobiną słodkiej.

    Smacznego

    justyna.pankowska88@gmail.com

  • Aga

    Węgorz w sosie koperkowym-

    Węgorza umyć, przeciąć skórę dookoła głowy i wzdłuż aż do ogona. Uchwycić szczypcami nadciętą skórę, ściągnąć od góry do dołu. Następnie rybę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki długości 6-8 cm. Posolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jarzyny obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Wlać do garnka 500 ml gorącej wody. Wrzucić jarzyny, liść laurowy i pieprz. Posolić, gotowac na średnim ogniu. Po 20 min. wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru wlać 1 łyżkę soku cytrynowego, włożyć kawałki węgorza, gotować na małym ogniu 25 min. Ugotowaną rybę wyjąć na talerz, a wywar z ryby ochłodzić. Dodać sos Koperkowy ze śmietaną do ryby, dokładnie wymieszać, zagotować. Gdy sos zacznie gęstnieć doprawić solą, włożyć kawałki węgorza, dusić 10 min. na małym ogniu. Do węgorza podać gorące kartofle polane masłem.Do węgorza podać gorące kartofle polane masłem.

  • paulina2157

    zapiekanka rybna ze szpinakiem
    składniki:
    sos koperkowy ze śmietaną do ryby
    2-3 filety z miruny
    25dag szpinaku
    1 łyżka masła
    pieprz, sól, oliwa z oliwek
    1-2 ząbki czosnku
    40g serka gouda

    wykonanie:
    sos przygotować według przepisu, szpinak wypłukać i podsmażyć na maśle, doprawić solą pieprzem oraz czosnkiem. rozmrożone filety oprószyć pieprzem solą i pokroić na mniejsze kawałki podsmażyć. wysmarować naczynie żaroodporne położyć kilka kawałków ryby polać częścią sosu koperkowego wyłożyć szpinak później druga część ryby i polać resztą sosu, posypać serkiem i zapiec 20 min.

    paulina2157@vp.pl

  • Imam

    Odświętna tarta z sosem beszamelowym.

    Spód z lekko podpieczonego kruchego ciasta, na nim układamy kawałki łososia, kapary, oliwki, posypujemy rozmarynem i gałką muszkatołową, polewamy przyrządzonym sosem beszamelowym i zapiekamy jeszcze chwile w piekarniku :)

  • sylwiareda

    moje danie jest bardzo proste. Piekę filet z łososiapokrojony na poszczególne porcje, zawinięte w folię do pieczenia, posolony przyprawiony piprzem, koperkiem i łyżką masła. Każdą porcję zawijam i zpiekam prze pól godziny. Tak przygotowaną rybkę podaję z ryżem, a całość polewam sosem koperkowym ze śmietaną do ryby. Danie delikatne, smaczne, aromatyczne. Moje dzieci je uwielbiają.

  • Agnieszka

    Soczysty kurczak!
    Filety z piersi z kurczaka nafaszerowane nadzieniem pieczarkowym z odrobiną majonezu, startego żółtego sera i jeszcze mniejszą odrobiną koncentratu pomidorowego :) zapieczone i polane sosem pieczeniowym do kurczaka z nutką maślaną! Jak to teraz mówią moje dzieci: OM NOM NOM NOM NOM!

  • Aneta

    Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa z sosem beszamelowym
    Kalafiora i brokuła rozmrażamy, makaron gotujemy al dente. trzemy ser.
    Przygotowujemy sos beszamelowy.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki marchewkę i ugotowany makaron . Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy.
    Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 – 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.

  • Dominika

    A ja proponuję Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami z sosem beszamelowym

    Składniki:
    2 piersi z kurczaka
    paczka ciasta francuskiego
    szpinak mrożony (około 1/4 paczki)
    200 g pieczarek
    ser żółty
    2 ząbki czosnku
    przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, gyros)
    oliwa

    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić każdą z nich na pół, przyprawić wedle uznania. (Ja doprawiałam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą i przyprawą gyros)
    Szpinak rozmrozić na patelni z dodatkiem oliwy, dodać posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Poddusić.
    Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na niej przesmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto francuskie podzielić na 4 części. Na każdym kawałku ułożyć połówkę piersi z kurczaka, na nią odpowiednio pieczarki lub szpinak, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Boki każdego kawałka ciasta ponacinać w paseczki, owijać pierś naprzemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony.
    Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 40 minut.

    Podawać z ryżem lub brokułem!

    Smacznego!

  • witaj

    podam pomysł na wykorzystanie sosu Pieczeniowego z maślaną nutą do kurczaka

    na 2 osoby potrzebujemy

    2 filety z piersi kurczaka
    1/2 czerwonej papryczki chilli
    i sos Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka

    piersi z kurczaka myjemy i osuszamy, nacinamy je w kratkę ale nie do końca aby nie przeciąc mięsa,w naciecia wciskamy pokrojoną w kostkę papryczkę.
    sos przygotowujmey wg przepisu na opakowaniu.
    filety delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem,pieczemy 30 minut w 180 stopniach bez przykrycia.podawac z ryżem.

    pyszne i szybkie

    pozdrawiam
    Olcia
    oluska86@interia.pl

  • Modzio

    pomysł na danie: pyzy z farszem mięsnym w sosie pieczeniowym

    do wykorzystania sos Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni.
    pyzy przygotować, mięsem zafaszerować, podgotować. w rondelku przygotować sos pieczeniowy. podawać przygotowane pyzy polane sosem pieczeniowym i na wierzch posypać koperkiem (moze być ususzony).

    pychhaaa

    pozdrawiam,
    Modzio

  • nel

    Polecam camembert z rybą
    Składniki: 25 dag sera camembert, 50 dag filetów z dorsza, sos koperkowy ze śmietaną Winiary, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna
    Filety skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, posypać posiekaną natką pietruszki. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne, układać w nim na przemian warstwę filetów i warstwę pokrojonego w plastry sera camembert. Przygotować sos koperkowy wg wskazań na opakowaniu i zalać zawartość naczynia do zapiekania. Piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
    Podawać z ziemniakami puree i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!!!

  • agf

    Uwielbiam sos beszamelowy, bo on daje wielkie pole do popisu! Nadaje się i do zapiekania i do polewania, na dodatek można go dowolnie przyprawić i nadać mu jakąś nutę smakową. Dlatego poniżej moje dwie propozycje:

    NALEŚNIKI Z FARSZEM W SOSIE BESZAMELOWYM

    Smażymy cieniutkie naleśniki, lepiej takie o większej średnicy.

    Farsz przygotowujemy z :
    Pierś kurczaka
    Miód, sos sojowy
    Czerwona fasola z puszki
    Kukurydza z puszki
    Czerwona cebula
    Brokuły

    Do tego:
    sos beszamelowy winiary
    żółty ser
    pieprz kolorowy

    Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, trzymamy je przez jakiś czas (najlepiej jakby przez noc postały) w marynacie z miodu i sosu sojowego. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy dolewając odrobinę wody (żeby miód nam się nie przypalił na patelni). Jak mięso zmięknie dodajemy fasolę, kukurydzę i kawałki czerwonej cebuli (nie musi być posiekana bardzo drobno). W osobnym garnku blanszujemy kawałki brokułów. Farsz wraz z kilkoma brokułami nakładamy na naleśnika i składamy go na pół. Polewamy gorącym sosem beszamelowym i posypujemy żółtym drobno startym serem, obsypujemy kolorowym pieprzem. Pycha!

    DRUGI PRZEPIS:

    Zapiekane cannelloni mięsno-pomidorowe pod beszamelem

    mięso mielone
    makaron – duże rurki cannelloni
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    puszka pomidorów z puszki
    sos beszamelowy Winiary
    ser żółty
    sól
    pieprz
    bazylia
    oliwa

    Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i podsmażamy. Jak się zeszklą dodajemy mięso mielone i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy cannelloni 9powinny być lekko twarde). Gdy mięso się przesmaży dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przyprawiając solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę bazylii. Takim farszem napychamy rurki makaronu i układamy na blasze. Smarujemy sosem beszamelowym i układamy plastry żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.

    a.filipowska@poczta.onet.pl

  • Moja propozycja to zapiekany schab z farfalle i marchewką.

    Kroimy mięso w kostkę, albo w dowolny kształt, jaki nam odpowiada. Podsmażamy.
    Na drugiej patelni – mocno rozgrzanej! – podsmażamy dużą ilość cebulki, na brązowy kolor, marchewkę, paprykę (też na brąz). Pod koniec dodajemy suszone pomidory. Zasypujemy nasze warzywa pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i majerankiem.
    Do schabu przygotowujemy “Sos pieczeniowy kremowy do schabu z patelni”.
    W garnku gotujemy makaron – farfalle.

    Podajemy na talerzu schab polany sosem, a na ugotowanym makaronie układamy nasze mooocnooo ziołowe warzywa.

    kalvai.agata@gmail.com

  • Damian Motylski

    Pasta al forno con pomodoro, olive e salsa besciamella

    Bądźmy szczerzy!
    Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się jedyny w swoim rodzaju przepis, który otrzymałem podczas pobytu w słonecznej Italii w 2006 roku, a na pewno nigdy nie zniknie on z mojego zbioru przepisów.

    Czym pachnie sierpniowe powietrze w miejscowości Lukka ?
    Pachnie Toskanią. Cyprysy, pola słoneczników, winogrona i gaje oliwne (z których ten region słynie) dają upajający aromat, a roznosi go po okolicy delikatny wiatr wiejący od wybrzeży Morza Tyrreńskiego.
    Potrawa którą zrobicie dzisiaj na kolację wtłoczy Wam to wszystko o czym wspominam, przez piekarnik – prosto do żołądka.

    Skoro założyliście już kurtkę i wybieracie się do najbliższego marketu po składniki, to najpierw porównajcie swoje zapasy z tym co będzie potrzebne. A „do gara” trafi:
    Porcja dla 2 osób
    • 400g makaronu (rurki)
    • Sos beszamelowy do zapiekanek Winiary
    • 1 puszka krojonych pomidorów, bez skórek
    • 7 czarnych oliwek bez pestek
    • 7 zielonych oliwek faszerowanych papryką
    • 3 ząbki czosnku
    • 5 suszonych pomidorów (polecam te marynowane w oliwie)
    • 1 suszona figa
    • garść orzechów włoskich, lub orzeszków Pini
    • kilka listków świeżej bazylii
    • starty parmezan
    • można dodać kilka kaparów, lub marynowanych owoców nasturcji
    • sól, pieprz, oregano, majeranek

    Makaron:
    Gotujemy go “al dente”, czyli innymi słowy “na ząbek” – jest smaczniejszy i lepiej się trawi.
    Czas gotowania – z przepisu na opakowaniu. W osolonej wodzie. Aby się nie sklejał do wody dodajemy łyżeczkę oleju.

    Sos bazowy:
    Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy na nią pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki i figę.
    Figa tylko z pozoru może tutaj nie pasować, ale nie dajcie się zwieść pozorom, bo podczas jedzenia jest obecność w ustach powoduje naprawdę duże „wow”.
    Wiele osób nie może zgadnąć czym jest ta słodka tajemnica. I niech to zostanie Waszą słodką tajemnicą.
    Dlaczego właśnie figa? Jest to super patent na złagodzenie kwaśności pomidorów. Niektórzy idą na skróty i dodają białej śmierci, czyli cukru. Ja w tym przypadku polecam spróbować właśnie figę. W dodatku mamy pewność, że dodając jedną nie przesłodzimy a i na pewno nie będzie ona dominować w potrawie.
    Kiedy towarzystwo się zarumieni dodajemy posiekane/zmiażdżone orzechy i lekko podprażamy.
    Następnie dołącza zawartość puszki z krojonymi pomidorami.
    Czekamy aż namiar wody lekko odparuje. Jest to istotne, żeby później zapiekanka w naczyniu nie pływała. Dodajemy zmiażdżony czonek, przyprawiamy do smaku i po chwili można zdjąć z ognia.

    Sos beszamelowy:
    Sos beszamelowy nadaje wyjątkowości naszemu daniu. Ja od pewnego czasu używam sosu z firmy Winiary i sprawdza się świetnie.
    Niezależnie od tego co zapiekamy: warzywa, ziemniaki, naleśniki beszamel doskonale łączy składniki i komponuje się w jedną wspaniałą całość.
    Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu:
    Zawartość opakowania rozprowadzamy w 200 ml wody i 300 ml mleka. Postawiamy na ogniu, mieszając do chwili zagotowania. Gotujemy na małym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając. Odstawiamy sos na 1 minutę.

    Do naczynia żaroodpornego (ja używam przykrywanego) wrzucamy makaron, na niego sos bazowy, rwiemy bazylię w palcach i posypujemy, następnie dodajemy sos beszamelowy. Całość przykrywamy kołderką ze startego parmezanu.
    Całość na 40 minut wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Nakrywamy do stołu. Mieszkanie pachnie Toskanią, a w tle lecą włoskie ballady…

    Życzę smacznego i niech ten wieczór będzie wyjątkowy :)

    damian.motylski@gmail.com

  • Nie mam przy sobie dokładnego przepisu, ale chętnie wykorzystałabym sos koperkowy ze śmietaną do ryby! Taka “oklepana” ryba w sosie z koperkiem już dawno nam się znudziła, więc robimy pyszną zapiekankę, w skład której wchodzą kawałki ryby (żabnica, dorsz, inne…), młode ziemniaczki w talarkach, duszony por i właśnie sos śmietanowy z koperkiem – pyyycha :-)

  • karolina27

    – sos koperkowy ze śmietanką do ryby- sandacz z kaparami ozdobiony kiełkami lucerny i brokuła oraz cząstkami limonki

    2 limonki sparzyć, osuszyć, z jednej strony otrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić na cząstki. 50 dag filetu umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki, oprószyć otartą skórkę solą i pieprzem, odłożyć na 15 minut do lodówki. Dymki oczyścić. Cebulki pokroić w piórka, a szczypior na 10- centymetrowe kawałki. Kapary osączyć. Na patelni rozgrzać olej, położyć sandacza skórą do dołu, usmażyć z każdej strony na złoto. Gdy ryba będzie już gotowa, na patelnię dodać kapary i dymki, smażyć 2 minuty. Przygotować sos koperkowy ze śmietanką do ryby wg przepisu, zalać nią rybę i dusić przez ok. 5 minut. Następnie rybę wyłożyć na talerze, ozdobić szczypiorkiem, kiełkami i cząstkami limonki.

    karolina2701@onet.eu

  • Aneta J

    Ja gorąco polecam roladki z dorsza w sosie koperkowym ze śmietanką. Smakują wyśmienicie i bardzo ładnie się prezentują. Idealne na różne okazje. Potrzebujemy:

    – 4 większe filety z dorsza
    – pół zielonej cukinii
    – pół żółtej cukinii
    – cebula
    – czerwona papryka
    – żółta papryka
    – ząbek czosnku
    – łyżka masła
    – 2 łyżki oliwy
    – świeża bazylia
    – kilka gałązek rozmarynu
    – cytryna
    – sól
    – pieprz
    – 2 łyżki tartego sera (parmezan)
    – Sos Koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary

    Umyty i osuszony filet dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek grubo siekamy. Oczyszczone z gniazda nasiennego papryki tniemy na cienkie paseczki. Wszystko podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinie ścieramy na tarce i dusimy na maśle. Siekamy zioła i mieszamy je z cukinią oraz z serem. Doprawiamy do smaku. Na filety wykładamy farsz cukiniowy i zwijamy w rulony. Paprykę z cebulą i czosnkiem rozkładamy w formie i kładziemy na nią filety. Posypujemy rozmarynem. Zapiekamy ok 35 min w temp 190 st. C. Sos koperkowy ze śmietanką przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Polewamy nim gotowe roladki dorszowe.

    Smacznego!

  • Aneta J

    Mój e-mail to: atena20@poczta.onet.pl Profil na FB polubiony ;)

  • Krystyna

    Lubię eksperymentowac w kuchni i właśnie odkryłam smaczne danie. Gotowanego szczupaka na parze podaję z sosem koperkowy ze śmietaną. Ale najpierw smażę pokrojony w kostkę wędzony boczek i dopiero do tego dodaję sos koperkowy ze śmietaną. To chwilę podduszę i polewam rybę. Na wierzch sypię świeży koperek. Ryba zyskuje na smaku, bo sos jest bardziej ostry, wyrazisty. Radzę wypróbowac.

  • Monika P.

    Sos beszamelowy wykorzystałabym do zapiekanki makaronowej z ryba i szpinakiem.W naczyniu ułożyć makaron rurki,na makaron usmażone filety dowolnej ryby.Na rybke przesmażony szpinak z czosnkiem i żółtym serem oraz śmietaną a na wierzch sosik beszamelowy Winiary.

    jurlitka4@interia.eu

  • zabajka

    Moja propozycja na wykorzystanie sosu koperkowego do ryby to flądra na pierzynce z warzyw z dodatkiem tego sosu właśnie.
    Potrzebne nam będą:
    80 dag filetów z flądry,
    2 średnie marchewki,
    3 cebule ze szczypiorem,
    250 ml wytrawnego białego wina,
    2 łyżki oleju,
    sól, pieprz,
    sok cytrynowy
    rzeczony sos

    Filety opłukać i osuszyć. Rybę oprószyć solą i pieprzem. skropić sokiem z cytryny. Marchew i cebule ze szczypiorem oczyścić i umyć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych okach. cebule posiekać. Na rozgrzanym oleju podddusić cebulę, dodać marchew i dusić kilka minut, stale mieszając. Duże filety pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ułożyć na warzywach, wlać wino. całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Rybę ostrożnie wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Gorącym sosem polać rybę i natychmiast podawać.

  • Renata D.

    Witam!
    Sos pieczeniowy z maślanką do kurczaka przygotowałabym do zapiekanego tortu naleśnikowego z kurczakiem i warzywami.
    Pojedynczą pierś kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, solimy, pieprzymy, oprószamy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do marynowania. W międzyczasie smażymy ok 10 naleśników. Warzywa – marchew, pietruszka, seler, kolorowe papryki, cebula i czosnek, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kolejno podsmażamy je na rozgrzanej patelni. Kurczaka podsmażamy na drugiej patelni. Przygotowujemy sos według wskazań na opakowaniu, wlewamy go do warzyw, dodajemy kurczaka i całość dusimy jeszcze kilkanaście minut.
    Usmażone naleśniki układamy w tortownicy – na spód 2 naleśniki, smarujemy sosem warzywnym z kurczakiem, kolejne 2 naleśniki, sos i tak do wykorzystania wszystkich naleśników. Na wierzchu układamy ser mozarella pokrojony w plasterki. Tort naleśnikowy zapiekamy przez ok 30 minut (aż ser się rozpuści) w temperaturze 180 stopni. Podajemy zaraz po przygotowaniu, kroimy w kawałki jak tradycyjne torty.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  • Renata D.

    Sos koperkowy ze śmietanką podałabym do filetów z rekina w słonym cieście naleśnikowym.
    Na początku rozmrażamy filety z rekina. W międzyczasie z mąki, jajka, mleka, wody oraz soli i pieprzu przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale w słonej wersji i gęstszej konsystencji. Rozmrożone filety z rekina dokładnie maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotową rybę polewamy przygotowanym sosem koperkowym i podajemy z kolorową sałatką.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  • Renata D.

    Witam!
    Sos pieczeniowo-kremowy wykorzystałabym do schabu pieczonego z suszonymi śliwkami.
    Schab ok. 80dag myjemy, solimy, oprószamy solą i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przekładamy go na brytfannę i przygotowujemy sos. Sos Winiary mieszamy w podanej ilości wody, dodajemy tłuszcz ze smażenia schabu i polewamy schab. Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30 minutach na brytfannę dodajemy ok. 15 dag śliwek wędzonych. Schab należy piec w 170 stopniach jeszcze ok. 50 minut, co jakiś czas polewając go sosem. Upieczony schab kroimy w średniej grubości plastry, dodajemy kilka śliwek i polewamy sosem.
    Smakowite danie, które „samo się robi”. :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  • Biorąc pod uwagę wszystkie sosy, najbardziej marzy mi się danie z zastosowaniem beszamelowego do zapiekanek. Przyrządziłabym pieczone mini-pierożki, z dodatkiem mięsnego sosu bolognese, a wierzch po upieczeniu polałabym gorącym beszamelem Winiary. Dla odmiany, by efekt był ciekawszy dla oka, na jednym talerzu podałabym dwie wersje – zamienione – połowa pierożków nadzianych sosem bolognese i polanych beszamelem, druga połowa nadziana beszamelem z dodatkiem szpinaku, polana mięsnym sosem bolognese. Całość udekorowana liściem szpinaku. Mmmm! :)

  • Aneta76

    Najciekawsze danie z sosem pomysłowym Winiary, to cieniutkie naleśniki ze szpinakiem i serem feta, zwinięte w rulon i zapiekane w sosie beszamelowym z suszonymi pomidorami i posypane świeżą natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam

    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl