retro deser cherry coke
A to druga część mojego zgłoszenia do konkursu Bloger Chef. Czy jest lepszy symbol “amerykańskości” niż Coca-Cola? Moim zdaniem nie, dlatego to właśnie na tym napoju postanowiłam oprzeć mój przepis na amerykański deser. Co prawda deser nie smakuje Coca-Colą tak intensywnie jak mógłby, ale mimo wszystko da się go wyczuć. A połączenie z wiśniami orzeźwia trochę “słodki ulepek” :) Deser jest pyszny, ale te porcje które widzicie na zdjęciu są jednak zdecydowanie za duże – polecam zmniejszyć je przynajmniej o 1/3 ;)

– 300 ml napoju Coca-Cola
– 1 jajko
– 60 g brązowego cukru
– 25 g masła
– 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
– 100 g mąki
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g wydrylowanych wiśni w zalewie (do deserów)
– 70 ml zalewy z wiśni
– 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
– 40 g białego cukru
– 100 ml śmietany kremówki
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 g sera mascarpone
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Coca-Colę przelewamy do rondla i gotujemy przez około 15 minut.W tym czasie do drugiego garnka wlewamy zalewę z wiśni, dodajemy skrobię kukurydzianą i 1 łyżkę białego cukru i całość gotujemy stale mieszając, aż nabierze konsystencji gęstego kisielu.
W trzecim garnuszku podgrzewamy kremówkę. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wkładamy do lodówki do szybkiego ostygnięcia.
Z gotowej gorącej Coca-Coli 3 łyżki dodajemy do otrzymanej masy wiśniowej razem z wydrylowanymi owocami i mieszamy razem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Brązowy cukier ucieramy z jajkiem, aż potroi swoją objętość. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondlu i łączymy z kakao. Do utartego jajka, stale mieszając dodajemy stopniowo, naprzemiennie: 75 ml zredukowanej Coca-Coli, mąkę oraz kakaowe masło. Gotową masę przekładamy do 4 foremek na muffinki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 12 minut (do suchego patyczka). Gotowe muffiny ostawiamy do ostygnięcia.
Z lodówki wyjmujemy czekoladową śmietankę, dodajemy 5 łyżek Coca-Coli, pozostały cukier i całość miksujemy dość długo na puszystą masę. Pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy, aż do połączenia składników.
Do pucharków nakładamy kolejno: warstwę pokruszonych muffinków, krem czekoladowy, masę wiśniową, ponownie pokruszone muffinki, które skrapiamy odrobiną pozostałej Coca-Coli i raz jeszcze masę wiśniową i krem czekoladowy.