duszone warzywa z garam masala

Dla wszystkich tych, którzy myślą, że jedzenie na diecie jest mdłe, mam dobrą wiadomość – przyprawy nie mają prawie wcale kalorii! Co więcej prawie wszystkie (chyba za wyjątkiem soli) mają dobry wpływ na nasz organizm. Oczywiście w umiarkowanej ilości, ale bądźmy szczerzy – przedawkowanie przypraw nie jest takie proste :) Dlatego korzystam z ich dobrodziejstwa i przyprawiam co mogę. Na przykład duszone warzywa.

Mieszanka garam masala zaczyna być coraz łatwiej dostępna w sklepach, więc nie powinniście mieć problemu z jej kupieniem. Gdyby tak jednak było to mieszankę garam masala możecie zrobić sami z kminu, kolendry, pieprzu,kardamonu, liścia laurowego, goździków, cynamonu, chilli oraz gałki muszkatołowej.

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

duszone warzywa z garam masala


Składniki:
- 200 g różyczek brokułów
- 50 g marchewki
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sezamu

Marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość podsmażamy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuły i podlewamy całość 100 ml wody. Przykrywamy i dusimy, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną (w razie konieczności dodajemy więcej wody).

Na suchej patelni podprażamy sezam, którym posypujemy uduszone warzywa. Podajemy na ciepło.

Mnóstwa smaku zaklętego w przyprawach życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl

  • evanka

    Chyba zrobię sobie tą mieszankę i wypróbuję na warzywach… Mam zawsze taki problem, że nie znam się za bardzo na przyprawach… Potrafię się posługiwać tylko tymi najprostszymi, tradycyjnymi przyprawami dostępnymi w Polskiej kuchni od dawna… Może jakiś wpis o przyprawach i o tym, jak ich używać, do czego dodawać, czego smak podkreślają? :)