zupa kokosowa z kurczakiem
Po warsztatach z Blue Dragonem (o których napiszę w przyszłym tygodniu) wróciłam do domu z walizką (dosłownie) produktów kuchni azjatyckiej. Przyznam, że do tej pory niezbyt często sięgałam po przepisy z tej egzotycznej części kraju. Wydawały mi się nie tylko trudne (jakże się myliłam!), ale też drogie. No ale skoro dostałam taki zestaw produktów, w końcu mogłam zaszaleć! “Chińszczyzną” żywię się już któryś dzień z rzędu i jeszcze mi się nie znudziło, więc bądźcie gotowi na serię przepisów rodem z Azji :) Na pierwszy rzut idzie zupa kokosowa z kurczakiem – mi smakowała baaaardzo! Mój tata zjadł i stwierdził, że “może być”, ale byli też tacy, którzy ze względu na wstręt do kokosa nie byli zachwyceni ;) Ale wydaje mi się, że kuchnią azjatycką i polakami tak już jest – nie da się dogodzić wszystkim.
Zupka wyszła fajna, kremowa, ale jednocześnie lekka i orzeźwiająca, dzięki dodatkowi cytryny. Przedobrzyłam chyba trochę z wcześniejszym gotowaniem kurczaka – dodany w wersji pokrojonej się trochę rozpadł i zupa troszkę wyglądała jakby się zważyła (a tak z pewnością nie było). Myślę, że gotując kurczaka bezpośrednio w zupie będzie lepiej.
Składniki (na 4 spore porcje):
– 1,5 litra wody
– 2 kostki rosołowe z kurczaka
– 1 pierś z kurczaka
– kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
– 1 kawałek trawy cytrynowej w zalewie
– 2 pęczki szczypioru
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki sosu rybnego
– ostra papryka
– sól
– pieprz
Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi. Imbir obieramy i drobno siekamy, podobnie siekamy trawę cytrynową i połowę szczypiorku. Dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę.
Wywar przelewamy przez sito i przelewamy z powrotem do garnka.
Kurczaka kroimy na drobniutkie kawałki i dodajemy do wywaru (ja ugotowałam wcześniej, ale jak pisałam, to nie był najlepszy pomysł :)). Gotujemy aż mięso będzie gotowe, następnie dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, sos rybny i gotujemy jeszcze parę minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostały posiekany szczypiorek, przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
Pingback: Sale viagra()
Pingback: Buy viagra from canada()
Pingback: Canadian pharmacy viagra legal()
Pingback: custom essay services()
Pingback: https://customessaywriterbyz.com()
Pingback: dissertation chapters()
Pingback: help writing grad school essay()
Pingback: essay writting service()
Pingback: write my paper in apa format()
Pingback: research papers writing service()
Pingback: thesis editing service()
Pingback: proposal for thesis()
Pingback: Buy viagra now()
Pingback: cialis pill()
Pingback: viagra without prescription()
Pingback: international pharmacies that ship to the usa()
Pingback: online pharmacies of canada()
Pingback: viagra()
Pingback: cialis()
Pingback: cialis viagra gr()
Pingback: cialis supplier uk()
Pingback: viagra vs cialis/strong>()
Pingback: generic viagra with next day delivery()
Pingback: cialis didnt work the first time()
Pingback: Flexeril()
Pingback: veterinary online pharmacy()
Pingback: viagra canadian pharmacy ezzz()
Pingback: https://regcialist.com/()
Pingback: side effects from amlodipine()
Pingback: fluoxetine images()
Pingback: rihanna work lyrica()
Pingback: is lexapro a controlled substance()
Pingback: atorvastatin calcium 20 mg()
Pingback: xanax and zoloft()
Pingback: escitalopram 10 mg tablet can you cut in half()
Pingback: warnings for duloxetine()
Pingback: ivermectin kidney damage()
Pingback: ivermectin cream uses()
Pingback: ivermectin for tapeworms in cats()
Pingback: how long is ivermectin effective()
Pingback: is ivomec the same as ivermectin()