zupa chrzanowa z kiełbasą

Absolutnie uwielbiam zupę chrzanową i to we wszystkich jej odsłonach. Dwa lata temu na bloga trafił przepis na jej kremową, delikatniejszą wersję (można by powiedzieć, że bardziej “kobiecą”) a tu mamy klasykę – zupa gęsta, że łyżka staje, chrzanowa tak, że czyści nozdrza, a przy tym prze-py-szna! Warunek konieczny? Wrzucone do zupy ugotowane na pół-twardo jajko :) Na Wielkanoc będzie jak znalazł! :)

zupa chrzanowa z kiełbasą

  • 1 litr bulionu wieprzowego
  • 1 kiełbasa chłopska
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki chrzanu
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka

Jajka gotujemy na pół twardo. Ugotowane jajka wyjmujemy z garnka i odstawiamy.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy razem przez chwilę, a gdy cebula i kiełbasa się przyrumienią, zalewamy je bulionem.

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany majeranek. Gotujemy zupę pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy chrzan, śmietankę, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy garnek z ognia.

  • Słone Słodkim Przeplatane

    Robiłam pierwszy raz na Wielkanoc zupę chrzanową, wybrałam Twój przepis i była pyszna :) Bardzo polecam, mojej rodzinie przypadła bardzo do gustu :) Pozdrawiam