zupa chrzanowa z kiełbasą
Absolutnie uwielbiam zupę chrzanową i to we wszystkich jej odsłonach. Dwa lata temu na bloga trafił przepis na jej kremową, delikatniejszą wersję (można by powiedzieć, że bardziej “kobiecą”) a tu mamy klasykę – zupa gęsta, że łyżka staje, chrzanowa tak, że czyści nozdrza, a przy tym prze-py-szna! Warunek konieczny? Wrzucone do zupy ugotowane na pół-twardo jajko :) Na Wielkanoc będzie jak znalazł! :)
- 1 litr bulionu wieprzowego
- 1 kiełbasa chłopska
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki chrzanu
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 4 jajka
Jajka gotujemy na pół twardo. Ugotowane jajka wyjmujemy z garnka i odstawiamy.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy razem przez chwilę, a gdy cebula i kiełbasa się przyrumienią, zalewamy je bulionem.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany majeranek. Gotujemy zupę pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy chrzan, śmietankę, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy garnek z ognia.
-
Słone Słodkim Przeplatane