zapiekane pomidorki koktajlowe z pesto i mozzarellą
Bardzo często trafiacie na mojego bloga szukając w googlu czegoś po frazach zaczynających się od “proste”/”prosty”. Szukacie prostych przekąsek, prostych śniadań lub kolacji, prostych pomysłów na imprezy, prostych i smacznych, prostych i szybkich, prostych i zdrowych …. mogłabym tak wymieniać i wymieniać :) No to macie – proste, szybkie, smaczne, i na przekąskę, i na śniadanie, i na kolację, na imprezę też się nada! I w dodatku zdrowo i za aprobatą dietetyka. By jednak było “dietetycznie” nie przesadźcie z ilością ;) Porcja dla jednej osoby to około 5 zapieczonych pomidorków.
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki:
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella w małych kulkach
- pesto
- pieprz
Ilości składników nie podaję celowo - potrzebujemy tyle samo pomidorków i kuleczek mozzarelli, a pesto około 1 płaskiej łyżeczki na każde 5 sztuk powyższych.
Z pomidorków odcinamy czubek, wydrążamy łyżeczką miąższ. Kuleczki mozzarelli odcedzamy, mieszamy z pesto. Do wydrążonych pomidorków wkładamy po jednej kulce sera.
Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym około 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.
By zawsze wszystko było tak proste i pyszne życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl