wytrawne gofry z cheddarem
Kto mówił, że gofry można jadać tylko na słodko? Ja moje zrobiłam w wersji śniadaniowej – wytrawnej. Do klasycznego ciasta dodałam nieco cheddara i szczypiorku, przyprawiłam solą i pieprzem i zaserwowałam je z szynką i twarożkiem. Mniam! Jeśli znudziły się Wam już kanapki, omlety i naleśniki, to warto spróbować :)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 100 ml oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 1-2 garści tartego cheddara
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Białka jajek ubijamy na sztywno.
W osobnym naczyniu miksujemy żółtka, mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia.
Białka delikatnie łączymy z masą. Dodajemy starty ser i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku.
Gofrownicę bardzo mocno rozgrzewamy. Nakładamy porcje ciasta i smażymy gofry do zrumienienia. Serwujemy z wytrawnymi dodatkami takimi jak szynka, twarożek lub jogurtowy sos czosnkowy.
Udanego początku dnia życzy gruszka z fartuszka! :)