włoski wytrawny placek wielkanocny

Polska kuchnia wielkanocna z pewnością jest Wam doskonale znana – mamy wszak doskonały żurek, białą kiełbasę, jarzynową sałatkę i jajka w milionach odsłon. Ale zastanawialiście się kiedyś co na wielkanocnych stołach ląduje w innych krajach? W Niemczech zamiast żurku triumf święci zupa z trybuli  (roślina z rodziny selerowatych). We Francji popularna jest jagnięcina w czosnku. W Hiszpanii na stołach ląduje danie o nazwie “hornazo” będące swoistym odpowiednikiem naszego pasztetu z jajkiem – tam oprócz jajka, znajdziemy też spore kawałki pikantnego chorizo. W Egipcie zajadają się suszoną rybą, a w Południowej Afryce serwują rybny gulasz. Mi jednak najbardziej w oko wpadło danie, które podają we Włoszech – to wytrawny placek, nieco podobny do tarty, jednak znacznie od niego wyższy. Podstawowymi składnikami farszu są jajka, szynka oraz ser. Musiałam wypróbować i… nie zawiodłam się! :) Wyszło pysznie! Dlatego, jeśli w tym roku chcecie zaskoczyć rodzinę tym, co trafi na Wasz wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie ten przepis :)

Korzystając z okazji chciałabym wraz z marką Coca-Cola złożyć Wam najlepsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt! :) Cieszcie się nimi w rodzinnym gronie!

włoski wytrawny placek wielkanocny kwadrat

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 340 g mąki
  • 350 g ricotty
  • 100 g szynki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g żółtej mozzarelli
  • pieprz

 

2 jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.

2 jajka wbijamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę soli, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, wodę oraz mąkę i wyrabiamy całość na jednolite, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, możemy dodać nieco więcej mąki, jeśli jest zbyt suche, dodajemy po łyżeczce wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło.

2 jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ricottę i miksujemy, aż składniki się połączą. Do masy dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, posiekaną natkę pietruszki, startą na tarce mozzarellę oraz pokrojone w kostkę ugotowane jajka. Przyprawiamy pieprzem oraz pozostałą solą (ok. 0,5 łyżeczki).

Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część rozwałkowujemy cienko, podsypując blat mąką. Ciasto powinno mieć grubość ok 2 mm. Wycinamy z niego okrąg o średnicy foremki (tortownica o średnicy ok 18-20 cm). Resztę ciasta łączymy z drugą połową. Całość ponownie cienko rozwałkowujemy. Ciastem wyklejamy spód oraz brzegi tortownicy (co najmniej na wysokość 4 cm). Na ciasto nakładamy farsz, wyrównujemy jego powierzchnię i całość przykrywamy wyciętym wcześniej kółkiem z ciasta. Brzegi ciasta ze ścianek sklejamy z krawędzią ciasta na wierzchu (można sobie pomóc np. widelcem).

Ostatnie jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem. Przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta.

Placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (aż wierzch będzie apetycznie przyrumieniony). Przed podaniem należy placek nieco ostudzić, by nie rozpadał się podczas krojenia.

  • marta

    Wygląda pysznie! Czy zamiast oliwy z oliwek mogę dodać olej ryżowy? I jakim serem mogę zastąpić żółtą mozarelle?

    • gruszka

      Oliwę oczywiście możesz zastąpić, ale jeśli o ser chodzi to polecam mimo wszystko żółtą mozzarellę. Jeśli koniecznie chcesz ją czymś zastąpić, poszukaj sera, który ładnie się roztapia, na gorąco jest ciągnący się, a przy tym nie jest zbyt tłusty.