włoski wieczór, włoski konkurs
Osobiście nie znam nikogo, kto nie lubiłby włoskiej kuchni. Pizza, makaron, sery i wino – to jest to, co mi przede wszystkim kojarzy się z tym ciepłym regionem Europy. Ale nie tylko! Kuchnia włoska to bogactwo smaków, aromatów i przede wszystkim – emocji. Marzy mi się zwiedzenie Włoch “od kuchni”. Chciałbym zawitać we włoskiej kawiarence, zjeść obiad u prawdziwego Włocha, poznać smaki kryjące się we włoskich restauracjach czy… na straganach. Póki co jednak pozostaje to w sferze podróżniczych fantazji. Marka WINIARY jednak postanowiła pomóc stworzyć mi włoski klimat we własnym domu, przysyłając mi “Włochy w pigułce”. Obok Sosów Italia w otrzymanej od nich paczce znalazłam niesamowite włoskie makarony, płytę z włoską muzyką, a także łyżkę do odcedzania makaronu – świetną podstawę do zrobienia włoskiego wieczoru w zaciszu mieszkania.

No więc zrobiłam włoski wieczór. Choć Włosi raczej nie jedzą w samotności, a przy stole jest zawsze głośno i gwarno, ja postanowiłam uczcić ten wieczór sama – po BlogerChefowym szaleństwie chciałam mieć chwilę dla siebie, na uporządkowanie myśli. Ugotowałam makaron, otworzyłam wino, puściłam w tle “Mambo Italiano” i usiadłam na balkonie wśród pachnącej bazylii i oregano. Gorący, parny wieczór pozwolił lepiej wczuć się w klimat. Nawet kąsające komary nie przeszkadzały mi tak bardzo ;)
Czy było przyjemnie? Pewnie! Tylko teraz jeszcze bardziej marzę o wycieczce do Włoch… Byliście tam kiedyś? Może podpowiecie gdzie warto zajrzeć, co zobaczyć, a co…zjeść? Bo czuję, że w końcu, kiedyś to marzenie w życie wcielę, a wtedy już ja się postaram, żeby nie ominęło mnie nic ciekawego :)
Ale tymczasem, tym gorącym kulinarnym klimatem który mi się udzielił chciałabym podzielić się także z Wami, dlatego mam dla Was konkurs!

Dwie osoby, które najciekawiej dokończą zdanie: “Włoska kuchnia to dla mnie…” otrzymają zestaw nagród widoczny na zdjęciu :) Szczegóły konkursu znajdziecie w REGULAMINIE.
A tymczasem, ja podzielę się jeszcze swoją wersją dania z użyciem Sosu Italia Neapolitański :)

Składniki (na 4 porcje):
– 250 g ulubionego makaronu
– 1 opakowanie Sosu Italia Neapolitański
– 4 suszone pomidory
– 50 g gotowanej szynki
– 4 fileciki anchois
– 4 ząbki Czosnku Włoskiego w oleju
Makaron gotujemy al dente.
Sos Italia Neapolitański przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Na zalewie z pomidorów podsmażamy posiekane pomidory i anchois, pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę. Zawartość patelni dodajemy do sosu, którym polewamy makaron.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)