wieprzowina w pieczarkach

Jeśli znudził się Wam klasyczny schabowy i macie ochotę na wieprzowinę w nieco innym wydaniu, ale wciąż chcecie by obiad był prosty w przygotowaniu, a składniki dostępne od ręki, to ten przepis spełni Wasze oczekiwania :)

Jak z pewnością możecie zauważyć na zdjęciu, przepis powstał w ramach dalszego, noworocznego ciągu współpracy z marką Coca-Cola :) Naszą wspólną misją w dalszym ciągu jest pokazywanie Wam, że spotykanie się przy stole w gronie rodziny lub przyjaciół może sprawić, że każdy posiłek smakuje jeszcze lepiej. I choć jestem pewna, że gdy spróbujecie tej wieprzowiny, to zakochacie się w niej bez względu na obecność towarzystwa lub jego brak, to jednak muszę przyznać – razem jest po prostu znacznie przyjemniej :) A jeśli chcecie znaleźć więcej kulinarnych inspiracji to polecam Wam również zajrzeć do aplikacji mobilnej SimplyTastly.

wieprzowina w pieczarkach blog

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g kotletów schabowych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 200 ml białego wina
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki natki pietruszki

Kotlety myjemy, przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aż przyprawy obtoczą mięso.

Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na plasterki.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki i podsmażamy razem, aż składniki się zrumienią. Zawartość patelni przekładamy do miski.

Na tą samą patelnię wkładamy mięso. Smażymy z dwóch stron, aż nabierze złoto-brązowego koloru.

Do mięsa dodajemy wcześniej przygotowane składniki. Całość podlewamy winem i podgrzewamy na dużym ogniu, aż alkohol odparuje.

Dodajemy 500 ml wody i gotujemy, aż większość płynu. Dodajemy pozostałą wodę, przykrywamy pokrwyką i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się do pożądanej konsystencji.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Pysznych obiadów w rodzinnym gronie życzy gruszka z fartuszka! :)