wielkanocny podwieczorek – #TescoParty #10

Wielkanocne Święta nie kończą się na śniadaniu! Wspólne świąteczne posiłki warto celebrować przez cały dzień, także podczas podwieczorku – to świetna okazja, by skusić się na małą przekąskę lub słodkie co nieco. A wszystko to w pięknym, wiosennym otoczeniu! Z tej okazji zapraszam Was na kolejne, jubileuszowe (bo 10-te) #TescoParty tworzone przy współpracy z Tesco! :)

Tesco party nowe

Jak wielkanoc to wiosna. A jak wiosna, to musi być jasno, słonecznie i zielono! <3 Nie wyobrażam sobie więc by wielkanocny stół podczas podwieczorku mógł wyglądać inaczej :)

wielkanocny stół

Na całość złożyło się kilka słonecznych dekoracji, ale zdecydowanie moja ulubioną jest własnoręcznie wykonany wiosenny stroik.  Stroiki wykonane z naturalnych ozdób takich jak skorupki jajek, piórka i świeże kwiaty prezentują się na stole szczególnie piękne. Ich wykonanie jest bardzo proste – wystarczy wykorzystać kilka drobiazgów, które znajdziecie pod ręką. Możecie zrobić dokładnie taki stroik jak w tym tutorialu, ale śmiało też możecie dać się ponieść wyobraźni i udekorować go wedle własnego pomysłu.

wiosenny stroik

Skoro już o żywych dekoracjach mowa, to już na wstępie podpowiem Wam także, że równie dobrze prezentują się doniczki ze świeżym majerankiem oraz bazie:

majeranek

A co oprócz żywych dekoracji? Równie orzeźwiające i lekkie klimaty! Ogórkowa lemoniada na przykład – jej wiosenny, zielony kolor i odświeżający słodko-kwaśny smak sprawiają, że to doskonały napój (nie tylko) na wielkanocny podwieczorek. Jeśli nigdy dotąd nie piliście ogórkowej lemoniady, jej smak z całą pewnością Was zaskoczy!

lemoniada 3 mini

Składniki:

  • 1 duży, zielony ogórek
  • 3 limonki
  • 1,5 litra wody
  • cukier do smaku
  • kilka gałązek świeżej mięty

Ogórka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do kielicha blendera.

Z limonek wyciskamy sok. Przecedzamy przez sito i dodajemy do ogórka. Miksujemy razem, aż do uzyskania puree.

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier do smaku (ok pół szklanki).

Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy ogórkowe puree, mieszamy, a następnie przecedzamy przez sito i przelewamy do dzbanka.

Dodajemy gałązki świeżej mięty. Opcjonalnie do dekoracji można dodać także plasterki ogórka i limonki.

Jeśli po obfitym wielkanocnym śniadaniu preferujecie raczej lżejszy podwieczorek, ta zielona sałatka z jajkami przepiórczymi będzie świetnym wyborem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki doskonale się komponują! Jest lekko i pysznie!

sałatka 1 mini

Składniki:

  • 150 g roszponki
  • 12 jajek przepiórczych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 12 rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól grubo mielona

Jajka przepiórcze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Ugotowane jajka obieramy i przekrawamy na pół.

Szynkę parmeńską układamy na zimnej patelni i podgrzewamy, aż stanie się przyrumieniona i chrupiąca (w połowie smażenia odwracamy na drugą stronę). Usmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wkładamy rukolę. Dodajemy pokrojone awokado, rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Na wierzchu układamy jajka i szynkę parmeńską.

Sok z cytryny, oliwkę z oliwek i sól (do smaku) mieszamy razem. Tak przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę.

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny posiłek, bez jajek! Dlatego także przy podwieczorku nie może ich zabraknąć. Faszerowane połówki jajek ze słodko-pikantnym dżemem z chilli z pewnością zaskoczą gości.

jajka faszerowane mini

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 zielone papryczki chilli
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Przestudzone jajka obieramy, przekrawamy na pół. Z połówek jajek wyjmujemy żółtka, przekładamy je do malaksera.

Awokado obieramy, kroimy w kostkę i razem z jogurtem dodajemy do żółtek. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Papryczki chilli kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka (jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dodać także pestki). Dodajemy wodę, cukier, tymianek oraz szczyptę soli. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a w rondelku zostanie „dżem” z chili.

Do połówek jajek nakładamy najpierw farsz z żółtek i awokado, a następnie dekorujemy wierzch dżemem z chilli.

Skoro już o jajkach mowa, to podzielę się z Wami także pomysłem na własnoręcznie robione podstawki do jajek na miękko. Jeśli uwielbiacie płynne żółtko, to z pewnością Wam się spodoba! W sam raz na wielkanocny stół!

podstawki do jajek

Babka to klasyczne wielkanocne ciasto, ale tę z ajerkoniakiem polecam Wam w szczególności – jest cudownie wilgotna, a przy tym mocno jajeczna i pachnąca likierem jajecznym. Jednym słowem – doskonała!

babka 2 mini

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 200 ml oleju
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady

Wszystkie trzy mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Ajerkoniak i olej mieszamy razem i stale miksując wlewamy wąską strużką do jajecznej masy.

Na koniec dodajemy stopniowo suche składniki.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Gęstą polewą polewamy wierzch babki.

Zajęcze ogonki czyli bananowe muffinki z kremem z białej czekolady to deser nie tylko pyszny, ale też całkiem zabawny! Wystające z muffinków zajęcze kuperki z pewnością spodobają się dzieciom (i dorosłym!) Wymagają nieco cierpliwości, ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć! :)

zajęcze muffinki 2 mini

Składniki:

  • 480 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 4 banany
  • 300 ml mleka
  • 150 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 250 g białej czekolady
  • odrobina różowego barwnika w proszku
  • ½ łyżeczki śmietany 30%
  • 100 g kakaowych kruchych ciasteczek
  • 24 cukierki Rafaello

Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w dużej misce. Odstawiamy.

Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy do nich jajka i mieszamy razem.

Mleko i masło przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Miksturę dodajemy do bananów i jajek i całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy łyżką (mogą zostać niewielkie grudki).

Masą napełniamy formę do muffinków (do 4/5 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie miał złoto-brązowy kolor (do suchego patyczka). Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Odmierzamy około 3-4 łyżek, które przekładam do rękawa cukierniczego z malutkim otworem. Wyciskamy czekoladę na kawałek pergaminu, rysując nią kształt zajęczych łapek.

W ½ łyżeczki śmietany kremówki rozpuszczamy barwnik (barwniki w proszku nie rozpuszczą się bezpośrednio w czekoladzie). Różową śmietankę mieszamy z 1 łyżką rozpuszczonej białej czekolady. Przy pomocy wykałaczki (lub rękawa cukierniczego) rysujemy nią różowe części łapek.

Gotowe zajęcze łapki wkładamy do zamrażalnika.

Pozostałą białą czekoladę miksujemy z mascarpone, aż do uzyskania jednolitego kremu. Gotowym kremem smarujemy wierzch muffinów. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego.

Kakaowe ciasteczka miksujemy na pył i przekładamy do miseczki. Posmarowaną kremem część muffinka przyciskamy do zmiksowanych ciasteczek.

Na wierzch muffinków wyciskamy kropkę kremu, na którą następnie przyklejamy cukierki Rafaello. Na czubku cukierka wyciskamy kolejną kropkę (ogonek zajączka). Jeszcze jedną kropkę wyciskamy u podstawy cukierka – do tej kropki przyklejamy schłodzone zajęcze łapki.

By na stole zapanował jeszcze bardziej wielkanocny klimat, do wazonu wsadziłam najbardziej wielkanocne ze wszystkich kwiatów: żonkile i tulipany. Ich cudnie żółty kolor dosłownie rozświetla stół!

kwiaty

A oprócz nich wykorzystałam jeszcze szklany lampion i napełniłam go… jajkami :) Uznałam, że taka dekoracja również pięknie wpisze się w wielkanocną stylizację :)

latarnia

I jak Wam się podoba mój pomysł na wiosenny podwieczorek podczas Świąt? :) Skusicie się, by coś przygotować samodzielnie? :)

  • Cotakpachnie?

    piękne zdjęcia i cudowne pomysły!