trufle kokosowe

Trzecie i ostatnie już w tej serii trufle. Tym razem kokosowe. Delikatnie trzymające się klimatu Rafaello, choć jednak zupełnie od nich inne. Słodziutkie i rozpływające się w ustach. Ulla z Kuchni Na Wzgórzu, oblizująć się zapewniała, że pyszne :) A ja jej wierzę, bo mi też bardzo smakowały i zniknęły z tacy jako pierwsze (przekornie więc dodaję je jako ostatnie ;))


trufle kokosowe
 

Składniki:

– 100 g białej czekolady

– 50 ml kremówki

– 100 g suchych wafli

– 100 g wiórków kokosowych

– 20 g masła

– 40 ml likieru kokosowego typu Malibu

– 20 g mleka w proszku

– wiórki kokosowe lub pokruszone płatki migdałów do obtoczenia

Kremówkę podgrzewamy razem z masłem. Gdy masło się roztopi dodajemy czekoladę i trzymamy na najmniejszym ogniu, stale mieszając, aż czekolada połączy się z pozostałymi składnikami.

Wafle blendujemy na proszek i dodajemy do masy, razem z wiórkami kokosowymi, mlekiem w proszku i likierem. Wszystko mieszamy razem, aż składniki się połączą i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Z zastygniętej masy formujemy kulki wielkości owocu winogrona i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub pokruszonych płatkach migdałów. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)