tosty z karmelizowanym bekonem i syropem klonowym

Jakiś czas temu na ludzi, którzy zachwalali podobne połączenia smakowe, patrzyłam jak na takich co to się z choinki urwali. No bo kto to widział jeść boczek na słodko? Albo żółty ser z miodem? Pleśniowe sery z dżemami? Na samą myśl o połączeniu mięsa z owocami mną trzęsło. Och, jak dużo się od tamtej pory zmieniło! :) Pokochałam wszystkie te smaki! Ser z miodem jest boski, nic nie pasuje do camemberta tak jak żurawinka, a mięsa np. z jabłkiem to niebo w gębie. Boczku na słodko też w końcu spróbowałam i… zachwyciłam się, a jakże! :) Jeśli nie wierzycie, musicie wypróbować sami – serio! Na początek polecam te oto tosty. A już niedługo mam zamiar przetestować też bekonowe… ciasteczka :)


tosty z karmelizowanym bekonem i syropem klonowym

Składniki:

- chleb tostowy

- żółty ser (u mnie Gouda, ale gdybym miała pod ręką sięgnęłabym pewnie po Cheddara)

- masło

- cienkie plasterki wędzonego boczku

- syrop klonowy

Chleb tostowy opiekamy w tosterze lub piekarniku. W międzyczasie plasterki boczku smarujemy cienko syropem klonowym i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron.

Gorące tosty smarujemy masłem, układamy na nich plasterki sera i karmelizowany boczek. Do smaku polewamy odrobiną syropu klonowego.

Jemy gorące!

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • miszka

    Witam,
    czy moglabym prosic o sprawdzenie poczty na gmail? Wyslalam zdjecie na konkurs Fissler, ktore regularnie odbija z powrotem. Mam wrazenie, ze pani konto moglo sie zablokowac w zwiazku z duzym zainteresowaniem konkursem. Z gory dziekuje za interwencje i serdecznie pozdrawiam, Miszka

    • gruszka

      miszko z pocztą wszystko jest w porządku, inne maile dochodzą :) Być może zdjęcie które wysyłasz jest zbyt duże?

  • omnomnom …

  • Monika

    czy zamiast syropu klonowego może być miód?

    • gruszka

      Podejrzewam, że coś dobrego z tego też wyjdzie, choć chyba to już nie będzie to samo :)

  • Zrobiłam.W życiu nie dodawałam słodkiego do boczku, mies itp ananas na kotlecie mnie odrzuca. A tutaj zaskoczenie – super!