tortilla z ziemniakami i jajkiem sadzonym
Pamiętacie jak mówiłam, że testuję produkty Winiary w ramach współpracy w programie Przyjaciele Winiary? Tym razem w moje ręce wpadł Sos Chilli. Trochę się go obawiałam, bo nie jestem zwolenniczką pikantnych smaków, dlatego postanowiłam użyć go w dość niewielkiej ilości, bardziej w ramach przyprawy niż sosu. I to była dobra decyzja, bo tortilla wyszła super! Smakuje równie obłędnie, jak wygląda, a chyba sami przyznacie, że wygląda na prawdę bosko.
Początkowo uznałam pomysł by ułożyć wszystko na płaskiej tortilli za nietrafiony, bo takiej tortilli nijak nie dało się jeść nożem i widelcem. Dopiero gdy zjadłam cały “wierzch”, żółtko z jajka spłynęło, tłuszcz z ziemniaczków i sos wsiąkły w tortillę zrozumiałam jej sens – taka nasączona tymi wszystkimi smakami tortilla była cudownym zwieńczeniem posiłku :)
Składniki (na 1 porcję):
- 1 tortilla pszenna
- 1 jajko
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 pomidora
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki Sosu Chilli
- 1/2 limonki
- pieprz
- sól
- 1 łyżka świeżej kolendry
- olej czosnkowy
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, skrapiamy olejem czosnkowym, mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż ziemniaki się ładnie zarumienią.
Cebulę drobno siekamy. Pomidory pozbawiamy miąższu i kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce. Dodajemy kukurydzę, Sos Chilli oraz sok z 1/2 limonki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy podsmażone ziemniaki oraz przygotowaną salsę.
Jajko smażymy na patelni a'la sadzone, uważając by żółtko się nie ścięło. Dodajemy sól i pieprz. Jajko układamy na wierzchu tortilli.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
karmel-itka