tortilla z ziemniakami i jajkiem sadzonym

Pamiętacie jak mówiłam, że testuję produkty Winiary w ramach współpracy w programie Przyjaciele Winiary? Tym razem w moje ręce wpadł Sos Chilli. Trochę się go obawiałam, bo nie jestem zwolenniczką pikantnych smaków, dlatego postanowiłam użyć go w dość niewielkiej ilości, bardziej w ramach przyprawy niż sosu. I to była dobra decyzja, bo tortilla wyszła super! Smakuje równie obłędnie, jak wygląda, a chyba sami przyznacie, że wygląda na prawdę bosko.

Początkowo uznałam pomysł by ułożyć wszystko na płaskiej tortilli za nietrafiony, bo takiej tortilli nijak nie dało się jeść nożem i widelcem. Dopiero gdy zjadłam cały “wierzch”, żółtko z jajka spłynęło, tłuszcz z ziemniaczków i sos wsiąkły w tortillę zrozumiałam jej sens – taka nasączona tymi wszystkimi smakami tortilla była cudownym zwieńczeniem posiłku :)


tortilla z ziemniakami i jajkiem sadzonym
  

Składniki (na 1 porcję):

- 1 tortilla pszenna

- 1 jajko

- 2 średnie ziemniaki

- 3 łyżki kukurydzy

- 1/2 pomidora

- 1/2 małej cebuli

- 2 łyżki Sosu Chilli

- 1/2 limonki

- pieprz

- sól

- 1 łyżka świeżej kolendry

- olej czosnkowy

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, skrapiamy olejem czosnkowym, mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż ziemniaki się ładnie zarumienią.

Cebulę drobno siekamy. Pomidory pozbawiamy miąższu i kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce. Dodajemy kukurydzę,  Sos Chilli oraz sok z 1/2 limonki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy podsmażone ziemniaki oraz przygotowaną salsę.

Jajko smażymy na patelni a'la sadzone, uważając by żółtko się nie ścięło. Dodajemy sól i pieprz. Jajko układamy na wierzchu tortilli.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • też mam ten sos, też czeka na wypróbowanie.
    pyszna propozycja, a to jajko tak spalszcza tę tortillę :]
    pozdrawiam!