chrupiąca tortilla z grillowanym bakłażanem i sosem miętowym

C’mon! Ileż można wsuwać tę kiełbasę z grilla! Na pewno macie czasami ochotę na coś nieco bardziej oryginalnego, smaczniejszego i… lżejszego :) Jeśli tak, to mam dla Was nowy przepisy przygotowany w ramach współpracy z Coca-Cola – chrupiąca tortilla z grillowanym bakłażanem będzie w sam raz na takie okazje. Przygotowuje się ją raz dwa, a efekt – pycha! Pamiętajcie, by zaprosić do stołu bliskich, bo nie ma to jak wspólne posiłki! Teraz nowe, urocze etykietki na butelkach Wam to ułatwią :) Smacznego!

chrupiąca tortilla z grillowanym bakłażanem i sosem miętowym


Składniki:
- 4 tortille
- 1 bakłażan
- 200 g mozzarelli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100 ml oliwy z oliwek

Na sos:
- 100 g jogurtu greckiego
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz

Tymianek, sól, słodką paprykę i oliwę z oliwek mieszamy razem. Bakłażana kroimy na plastry i nacieramy marynatą. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej, aż będzie miękki i przyrumieniony.

Na aluminiowej tacce lub patelni grillowej grillujemy również pomidorki koktajlowe.

Tortille grillujemy z jednej strony, następnie odwracamy je na drugą, przekładamy ruszt jak najwyżej (lub zmniejszamy płomień pod patelnią grillową), by tortilla się nie przypaliła, a na wcześniej zgrillowanej stronie układamy plasterki mozzarelli, gorącego bakłażana i pomidorki. Trzymamy na ruszcie jeszcze przez chwilę, aż ser się roztopi.

Jogurt mieszamy z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Gotowym sosem skrapiamy zgrillowane tortille.

Radości przy wspólnym stole życzy gruszka z fartuszka i Coca-Cola!