tortellini w sosie mascarpone z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Może i niezbyt ładnie się na zdjęciu prezentuje, ale jak dla mnie pyszne! (No, byłoby lepsze, gdybym nie przesoliła ;)) Mężczyzna mówi, że “nie jego smak” ale i tak zjadł całość, a to znak, że musiało być całkiem całkiem :) Zresztą ja na prawdę nie wiem czego nie lubić w połączeniu makaronu, suszonych pomidorów i szynki parmenskiej. Prawdziwe Włochy! Tak przynajmniej sądzę, bo nigdy prawdziwej włoskiej kuchni nie jadłam, a szkoda, oj szkoda…
Jeśli szukacie pomysłu na obiad lub ciepłe imprezowe danie – to jest strzał w dziesiątkę :)
Składniki:
- 250 g suszonego tortellini z mięsnym farszem
- 150 g mascarpone
- 150 ml bulionu drobiowego
- 80 g szynki parmeńskiej
- 5-6 suszonych pomidorów + 3 łyżki zalewy
- pieprz
- sól
- świeża bazylia
W garnku z osoloną wodą gotujemy tortellini do miękkości. Odcedzamy.
Szynkę parmeńską drobno kroimy. Suszone pomidory tniemy na paseczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy zalewę z pomidorów, wrzucamy pokrojone pomidory wraz z szynką i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni. Na patelnię wlewamy bulion drobiowy, a następnie dodajemy ser mascarpone. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i połączy z bulionem. Do gotowego sosu dodajemy ugotowane tortellini. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Bazylię siekamy i posypujemy nią przełożone na talerz pierożki z sosem.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)