tort mascarpone z jagodami, malinami i białą czekoladą

Wystawa wystawą, ale w środę mój mężczyzna obchodził urodziny. Tradycji musiało stać się zadość i z godnie z corocznym zwyczajem upiekłam mu wypasiony tort. Mężczyzna na prawdę uwielbia moje torty, więc są one dla mnie powodem do dumy :) Ten także wyszedł super! Co prawda jagody nieco dominowały nad malinami, ale za to masa wyszła bardzo plastyczna – sztywna i przyjemna w konsystencji. Niestety – zrobiłam jej za mało i nie wystarczyło na dekorację, dlatego wierzch posypałam białą czekoladą i złotymi kuleczkami. W przepisie podaję jednak nieco zmienione proporcje, by wystarczyło Wam masy także na posmarowanie boków i ewentualną dekorację :)


tort mascarpone z jagodami, malinami i białą czekoladą
 

Składniki:

na biszkopt:

- 5 jajek

- 1 szklanka cukru

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masy owocowe:

- 1,5 szklanki malin

- 1,5 szklanki jagód

- około 1 szklanki cukru

na krem:

- 200 g białej czekolady

- 300 g sera mascarpone

- 500 ml śmietanki 30% lub 36%

- cukier do smaku

dodatkowo:

- 50 ml wódki

- biała czekolada do dekoracji

W jajkach na biszkopt oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia, rozbełtujemy widelcem i odstawiamy na bok i  w tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka z proszkiem, a następnie, delikatnie mieszając ciasto, dodajemy przesianą mąkę. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

W czasie gdy piecze się ciasto, wrzucamy na dwie osobne patelnie: maliny i jagody. Dodajemy po około 0,5 szklanki cukru do każdego z owoców (jeśli owoce są bardzo słodkie - mniej, jeśli bardzo kwaśne - więcej). Owoce podsmażamy z cukrem, aż się lekko rozpadną (ale nie całkowicie), a cukier rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Osobno mikserem rozcieramy mascarpone i stale mieszając dodajemy po trochu rozpuszczoną czekoladę, a następnie zmniejszamy obroty na bardzo niskie i łyżka po łyżce dodajemy do masy ubitą na sztywno kremówkę z cukrem. Gotową masę chłodzimy w lodówce.

Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy na kratce i przecinamy w poprzek na trzy równej grubości blaty.

Z przestudzonych malin odlewamy 3 łyżki syropu, mieszamy z wódką. Przygotowanym płynem nasączamy blaty biszkoptu.

Spód biszkoptu układamy na talerzu do tortów. Łyżką nakładamy jagody (staramy się nakładać głównie owoce, nie syrop, ale nie odsączamy owoców całkowicie). Na wierzchu rozsmarowujemy krem śmietanowy. Przykrywamy drugim blatem.

Na drugim blacie analogicznie rozsmarowujemy maliny (ponownie staramy się nałożyć więcej owoców niż syropu), a na wierzchu krem śmietanowy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem śmietanowym. Dekorujemy według własnego uznania (ja posypałam wierzch tortu tartą białą czekoladą).

Przed podaniem chłodzimy w lodówce, najlepiej co najmniej kilka godzin.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Wygląda obłędnie, na pewno było pyszne!

  • Ela

    Cudowny:)

  • Super równe warstwy!
    Fajny przepis, bo prosty a smaki muszą się dobrze komponować:)

  • Monik

    Torcik zrobiłam na swoje urodziny. Jest przepszyny! Goście wcinali aż im się uszy trzęsły:-)

    • gruszka

      Super! Bardzo się cieszę :)

  • tene

    Mam pytanie, czy te malinki z czasem nie zaczna fermentować? I czy jagody można zastąpić borówkami?

    • gruszka

      tene malinki nie popsują się szybciej niż krem na torcie ;) z borówkami niestety nie wyjdzie nam to samo – jagody mają znacznie więcej soku i… koloru!

  • tene

    Dzięki za odpowiedź. Chcę zrobić taki torcik na urodzinki syna. W zeszłym roku maliny mi sfermentowały na drugi dzień, stąd moje pytanie. Jagód teraz już nigdzie nie dostanę. A Twój torcik prezentuje się pięknie!

    • gruszka

      Lepiej zamiast borówek użyć np. jeżyn lub czarnej porzeczki. Ewentualnie zrobić obie warstwy malinowe :)

  • żona

    Brzmi smacznie. Mam tylko pytanie co do wielkości tortownicy. Jakich wymiarów jest?

    • gruszka

      Polecam użyć średniej wielkości tortwonicę (24-27 cm).

  • Kasia

    Witam, czy owoce mogą być mrożone? :)

    • gruszka

      Tak :)

  • kasia

    Pycha, zrobiłąm synkowi w zeszłym roku i w tym też robię właśnie przypominam sobie proporcje :))))))

  • Magda

    A czy maliny można zastąpić truskawkami ?:)