tofucznica z kurkami i szczypiorkiem
Zwykle w mojej lodówce jest nadmiar jajek, nie tofu, ale dziś wyjątkowo było dokładnie na odwrót. Pojawiła się więc okazja, by wypróbować słynną w internetach tofucznicę czyli pseudo jajecznicę bez jajek. Idea wszędzie jest podobna, a dodatki opcjonalne, więc wrzuciłam to, co akurat też znalazło się pod ręką (biorąc pod uwagę zamknięte dziś sklepy, nie bardzo miałam inny wybór :)). Rach-ciach i gotowe. Spróbujecie?
Składniki:
- 100 g tofu
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki sosu teryikai
- sos sojowy (do smaku)
- pieprz
- garść świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sezam (do dekoracji)
- (opcjonalnie) tortilla do podania
Tofu rozgniatamy widelcem. Dodajemy curry, sos teryiaki oraz pieprz i sos sojowy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekane kurki i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy przyprawione tofu i podsmażamy razem przez minutę.
Tofucznicę przekładamy na talerz lub tortillę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy na ciepło.
-
Modest Vagabond