tofucznica z kurkami i szczypiorkiem

Zwykle w mojej lodówce jest nadmiar jajek, nie tofu, ale dziś wyjątkowo było dokładnie na odwrót. Pojawiła się więc okazja, by wypróbować słynną w internetach tofucznicę czyli pseudo jajecznicę bez jajek. Idea wszędzie jest podobna, a dodatki opcjonalne, więc wrzuciłam to, co akurat też znalazło się pod ręką (biorąc pod uwagę zamknięte dziś sklepy, nie bardzo miałam inny wybór :)). Rach-ciach i gotowe. Spróbujecie?

tofusznica z kurkami i szczypiorkiem

Składniki:

  • 100 g tofu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu teryikai
  • sos sojowy (do smaku)
  • pieprz
  • garść świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sezam (do dekoracji)
  • (opcjonalnie) tortilla do podania

Tofu rozgniatamy widelcem. Dodajemy curry, sos teryiaki oraz pieprz i sos sojowy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekane kurki i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy przyprawione tofu i podsmażamy razem przez minutę.

Tofucznicę przekładamy na talerz lub tortillę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy na ciepło.

  • Kurczę nigdy nie jadłam tofu i zawsze ciekawiło mnie jak smakuje. Chyba w końcu się skuszę!