tarta z tuńczykiem
Nie jestem zbyt dobra w tartach. Dlatego, gdy kilka miesięcy temu zachciało mi się tarty z tuńczykiem dłuuuugo zbierałam się by ją zrobić. Przez skórę czułam, że znowu coś pójdzie nie tak i po prostu nie wyjdzie. Moje zaskoczenie mieszało się z ogromną radością, gdy wyjęłam tartę z piekarnika i spróbowałam pierwszy kawałek – było pysznie! :) I może pora przestać wierzyć w to przekleństwo, że tarty to nie moja rzecz? :)
Składniki (na blaszkę o wymiarach ok 20 cm):
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- 1 jajko
Na farsz:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 1 mozzarella
- 30 g sera ementaler
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka majeranku
Składniki na ciasto zagniatamy razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i kukurydzę i całość mieszamy razem.
W dużej misce mieszamy ze sobą kremówkę, żółtka i musztardę.
Oba sery trzemy na tarce i mieszamy razem. Odkładamy 1/4 na bok, pozostały ser dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tuńczyka, kukurydzę i cebulę i całość mieszamy razem. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do tarty, w taki sposób by nachodziło na brzegi. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut (ciasto powinno się ładnie zrumienić, jeśli trzeba trzymamy ciasto w piekarniku nieco dłużej).
Na podpieczony spód nakładamy farsz. Całość posypujemy resztą startego sera. Pomidorki kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu tarty. Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 30-40 minut, aż wierzch sera się spiecze, nabierając złoto-brązowego koloru.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
Agata Z.
-
Kulinarne Inspiracje
-
magma
-
mojeprzepisy
-
Inspirowane Smakiem