tarta z nugatem, solonym kajmakiem, karmelizowanymi migdałami i czekoladą

Prawdę mówiąc wątpiłam czy uda mi się ten przepis wrzucić na bloga jeszcze dziś, ale na szczęście udało nam się już uwinąć ze świątecznymi porządkami i znalazłam chwilę na zrobienie zdjęcia. Prawdę mówiąc wcale się nie przejmowałam tym, że nie dam rady dzisiaj. Byłam absolutnie pewna, że to ciasto nie zniknie ze stołu w trzy sekundy – jest bowiem tak sycące, bogate i przeraźliwie słodkie, że nie da się zjeść go na raz więcej, niż jeden, cienki paseczek. To ciasto to tykająca bomba kaloryczna i do gustu przypadnie jedynie ekstremalnym łasuchom. Takim, jak mój mężczyzna :) Mężczyzna przetestował pierwszy kawałek, po czym wydał z siebie jedynie niecenzuralny okrzyk zachwytu i pobiegł do kuchni, żeby policzyć ile kawałków da się wykroić z jednej blach. Po chwili z radosnym uśmiechem na twarzy powiedział: “22” i uspokojony, że tego dobra wystarczy mu na dłużej, poszedł w spokoju trawić pierwszą część :D

Początkowo planowałam, by było to coś w stylu popularnego Twix’a – kruche ciastko, karmel i czekolada. Potem postanowiłam dorzucić do niego nugat, podobny do tego, który znaleźć można w batonach Mars. Na koniec przypomniałam sobie, że jednak najlepsze są Snickersy, więc postanowiłam dorzucić do ciasta coś chrupiącego. A że pod ręką akurat miałam migdałowy krokant, to obficie nim sypnęłam. I tak oto powstało ciasto, które jest hybrydą dobrze znanych batoników i domowego ciasta. A na świątecznym stole z powodzeniem może imitować mazurka (ale to już raczej w przyszłym roku, bo wątpię by dziś ktoś jeszcze próbował je zrobić) :)

tarta z nugatem, solonym kajmakiem, karmelizowanymi migdałami i czekoladą

Składniki:
Na ciasto:
- 150 g masła
- 90 g cukru
- 75 g mąki kukurydzianej
- 190 g mąki pszennej

Na nugat:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu kukurydzianego
- 2 łyżki wody
- 75 g cukru
- 1 białko z małego jajka
- 1/3 szklanki masła orzechowego

Na solony kajmak:
- 1/2 puszki kajmaku
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku)

Na polewę czekoladową:
- 150 g czekolady mlecznej
- ok. 70 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
- garść karmelizowanych migdałów (krokantu)

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy obie mąki i miksujemy całość, aż powstanie coś na kształt kruszonki (będzie dość sypka, ale powinna pod wpływem nacisku się sklejać). Tak przygotowaną kruszonką wykładamy blachę ciasta i dokładnie ugniatamy. Pieczemy w 200 stopniach około 10-15 minut, aż brzegi się przyrumienią. Upieczony spód studzimy.

Miód, syrop kukurydziany, wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa zacznie intensywnie buzować (temperatura ok 110 stopni). W międzyczasie ubijamy na sztywno białko jaja. Do ubitego białka, stale miksując, wąską strużką wlewamy gorący syrop. Gdy składniki się połączą, dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy. Masę wykładamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki na godzinę.

Na schłodzoną masę wysypujemy krokant.

Kajmak mieszamy z solą i nakładamy ostrożnie, małymi porcjami na wierzch nugatu. Delikatnie wyrównujemy masę nożem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i całość mieszamy (jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej śmietanki). Płynną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta. Całość ponownie wkładamy do lodówki i chłodzimy, aż czekolada zastygnie.

Mnóóóóóstwa słodyczy życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Marta

    obłędna!!!