tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to obiad idealny. Serio. Jadłam delektując się każdym kęsem, zaskoczona, że coś tak prostego może być tak niesamowicie smaczne. Warunek jest jeden – składniki muszą być wysokiej jakości. Kiepskie suszone pomidory lub tania szynka mogą porządnie popsuć to danie. I co ciekawe – nie potrzebne są żadne przyprawy poza solą do gotowania makaronu :)
Przygotowanie trwa około 15 minut i tak “długo” tylko dlatego, że woda na makaron musi się wpierw zagotować. Przygotowanie sosu to 2 minuty, także oprócz tego, że jest niesamowicie pyszne, jest też niesamowicie szybkie. Spróbujcie koniecznie!
– makaron tagliatelle (około 250 g suchego)
– 5 suszonych pomidorów z ziołowej zalewy
– 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
– 3 plastry szynki parmeńskiej
– 1 ząbek czosnku
– 150 g kremówki
– rukola do przybrania
– sól
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy olej ze słoika z pomidorami, wrzucamy pokrojony na plasterki czosnek, posiekane pomidory oraz podzieloną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, podsmażamy pół minutki, aż czosnek zacznie się rumienić. Zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę i podgrzewamy mieszając wszystko razem. Gdy sos będzie gorący dodajemy ugotowany makaron, mieszamy aż sos go dokładnie oblepi i zdejmujemy z ognia. Podajemy udekorowany rukolą.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)