suche curry z dynią i kuskus imbirowy
Dynia, dynia, wszędzie pełno dyni! <3 Pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno temu myślałam, że dyni wcale a wcale nie lubię. A okazało się, że po prostu nigdy wcześniej nie jadłam jej dobrze przyrządzonej. Dopiero od paru lat eksperymentuję z dynią ile wlezie, gdy tylko przychodzi na nią sezon (spieszmy się kochać dynię, sezon tak szybko mija). Korzystajcie póki można! :)
Składniki:
- 20 g cebuli
- 50 g kurczaka
- 150 g marchewki
- 150 g dyni
- 40 g selera naciowego
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oleju
- 40 g kuskusu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżka szczypiorku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy aż się zezłoci. Dodajemy kurczaka, curry, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojoną dynię, marchewkę i seler naciowy. Całość podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości (w razie konieczności dodajemy więcej wody).
Kuskus mieszamy z imbirem i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż napęcznieje.
Curry podajemy posypane szczypiorkiem z imbirowym kuskusem.
Długiego sezonu na dynię życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl
+48 695 652 519
kontakt@ziarnozdrowia.pl