suche curry z dynią i kuskus imbirowy

Dynia, dynia, wszędzie pełno dyni! <3 Pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno temu myślałam, że dyni wcale a wcale nie lubię. A okazało się, że po prostu nigdy wcześniej nie jadłam jej dobrze przyrządzonej. Dopiero od paru lat eksperymentuję z dynią ile wlezie, gdy tylko przychodzi na nią sezon (spieszmy się kochać dynię, sezon tak szybko mija). Korzystajcie póki można! :)

suche curry z dynią i kuskus imbirowy

Składniki:

  • 20 g cebuli
  • 50 g kurczaka
  • 150 g marchewki
  • 150 g dyni
  • 40 g selera naciowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oleju
  • 40 g kuskusu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka szczypiorku

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy aż się zezłoci. Dodajemy kurczaka, curry, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojoną dynię, marchewkę i seler naciowy. Całość podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości (w razie konieczności dodajemy więcej wody).

Kuskus mieszamy z imbirem i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż napęcznieje.

Curry podajemy posypane szczypiorkiem z imbirowym kuskusem.

Długiego sezonu na dynię życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl