spring rollsy z mango i sosem orzechowym
Gotowanie w takie upały to istny koszmar. Jeśli tak jak ja macie niechęć do wchodzenia do gorącej kuchni, a jednocześnie zdajecie sobie sprawę, że na samej wodzie z lodem człowiek daleko nie ujedzie, mam dla Was doskonałe rozwiązanie ;) Spring rollsy z mango, miętą i sosem orzechowym – nie wymagają odpalania kuchenki, ani piekarnika, smakują cudownie orzeźwiająco i sprawdzą się zarówno na lunch jak i lekki obiad :) Umówmy się jednak – proporcje podaję dość umowne – wszystko zależy od tego na które dodatki macie największą ochotę i ile ich uda się Wam upchnąć w papier ryżowy :)
Składniki:
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 mango
- 1 pęczek mięty
- 1 duża marchewka
- 1 ogórek
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 100 g kapusty czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sok z cytryny (do smaku)
Sos sojowy, masło orzechowe, miód oraz sok z cytryny łączymy razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy - sos powinien być gęsty, ale płynny.
Mango obieramy, wykrawamy pestkę i kroimy w cienkie słupki.
Marchewkę obieramy. Marchewkę oraz obie papryki kroimy w słupki.
Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki. Kroimy w cienkie słupki.
Kapustę szatkujemy.
Listki mięty oddzielamy od gałązek.
Do płaskiego naczynia wlewamy wodę. Maczamy w niej pojedynczo płaty papieru ryżowego. Na środek płata nakładamy listki mięty, mango oraz warzywa. Zawijamy ciasno w rulonik. Odkładamy na chwilę, czekamy aż papier ryżowy lekko podeschnie.
Spring rollsy przekrawamy na pół, lekko po skosie. Podajemy z sosem orzechowym.
Uściski gorące jak słońce przesyła gruszka z fartuszka! :)