spring rollsy z mango i sosem orzechowym

Gotowanie w takie upały to istny koszmar. Jeśli tak jak ja macie niechęć do wchodzenia do gorącej kuchni, a jednocześnie zdajecie sobie sprawę, że na samej wodzie z lodem człowiek daleko nie ujedzie, mam dla Was doskonałe rozwiązanie ;) Spring rollsy z mango, miętą i sosem orzechowym – nie wymagają odpalania kuchenki, ani piekarnika, smakują cudownie orzeźwiająco i sprawdzą się zarówno na lunch jak i lekki obiad :) Umówmy się jednak – proporcje podaję dość umowne – wszystko zależy od tego na które dodatki macie największą ochotę i ile ich uda się Wam upchnąć w papier ryżowy :)

spring rollsy z mango i sosem orzechowym

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 mango
  • 1 pęczek mięty
  • 1 duża marchewka
  • 1 ogórek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g kapusty czerwonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sok z cytryny (do smaku)

Sos sojowy, masło orzechowe, miód oraz sok z cytryny łączymy razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy - sos powinien być gęsty, ale płynny.

Mango obieramy, wykrawamy pestkę i kroimy w cienkie słupki.

Marchewkę obieramy. Marchewkę oraz obie papryki kroimy w słupki.

Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki. Kroimy w cienkie słupki.

Kapustę szatkujemy.

Listki mięty oddzielamy od gałązek.

Do płaskiego naczynia wlewamy wodę. Maczamy w niej pojedynczo płaty papieru ryżowego. Na środek płata nakładamy listki mięty, mango oraz warzywa. Zawijamy ciasno w rulonik. Odkładamy na chwilę, czekamy aż papier ryżowy lekko podeschnie.

Spring rollsy przekrawamy na pół, lekko po skosie. Podajemy z sosem orzechowym.

Uściski gorące jak słońce przesyła gruszka z fartuszka! :)