sos rabarbarowy do deserów

Nazywanie tego “sosem” nie jest tu zbyt trafne, bo jak na sos jest ciut zbyt gęste. Nie jest to jednak do końca również dżem. Natomiast czymkolwiek by to nie było w kulinarnej terminologii jedno jest pewne – świetnie nadaje się do deserów, takich jak jogurty, lody, gofry czy naleśniki. U mnie w pierwszej kolejności trafiło właśnie do jogurtu greckiego, nadając mu nieco kwaskowaty, a nieco słodki smak. Wypróbujcie sami :)

sos rabarbarowy do deserów

Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- sok z 1 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- syrop klonowy lub miód do smaku

Rabarbar kroimy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z pomarańczy oraz cynamon i podgrzewamy, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać. Dodajemy syrop klonowy lub miód do smaku (u mnie około 1,5 łyżki syropu). Mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy. Przekładamy do słoiczka lub miseczki i chłodzimy w lodówce.

Miłego rabarbarowania życzy gruszka z fartuszka! :)