śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

No to pora na śledzia z jabłkiem i cebulką. Bardzo lubię to słodko-słone łamanie smaków. Szczególnie ta kwaskowatość jabłka przyjemnie wszystko podkreśla. Ich także nie mogło zabraknąć na moim wigilijnym stole :) A teściowa przyniesie ze sobą śledzia w korzennych przyprawach – mmm, zapowiada się pysznie!


śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą
 

Składniki:

- 500 g śledzia (matjas)

- 200-300 ml mleka

- 300 ml śmietany 18%

- 1 jabłko

- 1 czerwona cebula

- 2 łyżki soku z cytryny

- pieprz

Filety śledzia przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia śledzia wyjmujemy, płuczemy, kroimy w paseczki. Jabłko kroimy w drobne słupki (lub trzemy na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką). Jabłko polewamy sokiem z cytryny i mieszamy, by nie ściemniało. Cebulę kroimy w piórka.

W misce układamy warstwowo śledzia, jabłka i cebulę, całość polewamy śmietaną i posypujemy pieprzem. Możemy utworzyć jedną lub kilka warstwa.

Wkładamy do lodówki by całość się "przegryzła".

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!