sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych. Są zaraz za makaronowymi. Generalnie dla mnie w sałatce zawsze musi znajdować się jakiś “konkret”, coś czym się najem i co sprawi, że sałatka stanie się osobnym daniem, a nie tylko zielonym dodatkiem do reszty. Dlatego właśnie każda sałatka ziemniaczana i makaronowa wygrywa u mnie ze wszystkimi innymi :) A kombinuję jak się da i chętnie wypróbowuję każdy nowy przepis jaki wpadnie w moje ręce. Dziś np. w moje ręce wpadł przepis z książki “Poniedziałki bez mięs“. Standardowo – zmieniłam proporcje, część składników zastąpiłam innymi lub pominęłam i… tak powstałą ta sałatka :) Pyszna i sycąca :)


sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Składniki (na każdą porcję):

– 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki

– 2 rzodkiewki

– 1 średni korniszon

– łyżka posiekanego szczypiorku

– 1 łyżeczka kaparów

– 1 płaska łyżka musztardy Dijon

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– sól

– pieprz

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do miseczki.

Musztardę mieszamy z olejem, dodajemy sól i pieprz i łączymy z ziemniakami.

Rzodkiewkę kroimy w słupki, korniszona w grubszą kostkę i dodajemy do miski. Wrzucamy kapary i posiekany szczypiorem i całość razem mieszamy.

Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)