sałatka ziemniaczana z bekonem & sosem musztardowym

Ta sałatka ziemniaczana jest idealna na drugie śniadanie, jednak znacznie lepiej smakuje na ciepło, świeżo przyrządzona. Jest sycąca i intensywna w smaku i rzekłabym, że bardzo męska :) Ale mi bardzo smakuje i podejrzewam, że wielu innym kobietkom także przypadnie do gustu :) Kluczem do sukcesu jest przyrządzenie chrupiącego bekonu, dlatego nie ściągajcie go z patelni zbyt szybko. Uważajcie też by nie przesadzić z musztardą – szkoda byłoby zabić nią smak młodych ziemniaczków :)

Ja przyrządziłam ją w proporcjach na jedną porcję, ale ciężko się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po dokładkę, dlatego lojalnie uprzedzam – lepiej przygotować jej więcej ;)

sałatka ziemniaczana z bekonem & sosem musztardowym

Składniki (na 1 porcję):

– 4 małe młode ziemniaczki

– 2 małe ogórki kiszone

– 1/2 czerwonej cebuli

– 3 plasterki wędzonego boczku

– kropelka oleju

Na sos:

– 1 łyżeczka musztardy

– 2 łyżeczki jogurtu

– 2 łyżeczki majonezu

– sól

– pieprz

Ziemniaki myjemy i oskrobujemy nożykiem. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gdy lekko ostygną kroimy w kostkę.

Ogórki i cebulę kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków.

Patelnię przy pomocy pędzelka smarujemy olejem (odrobinę!!!). Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i obsmażamy z obu stron. Gotowy bekon odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć go z tłuszczu.

Musztardę, jogurt i majonez mieszamy razem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sosem polewamy ziemniaki, ogórki i cebulę. Dodajemy pocięty na mniejsze kawałeczki bekon.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)