sałatka makaronowa z tahini

Co to właściwie to tahini? Tahini to pasta z sezamu, używana szczególnie w kuchni azjatyckiej. Robi się ją bardzo łatwo – wystarczy zblendować nasiona sezamu na gładki krem, dodając nieco oliwy. Ale tahini można też kupić gotowe w sklepach. Ja zaopatrzyłam się w słoiczek dość dawno temu – użyłam trochę do tego do czego planowałam, a reszta tak sobie stała i stała czekając na swoją kolej. Trafiłam na nią ostatnio, gdy wzięłam się za porządkowanie zawartości lodówki i  postanowiłam, że czas najwyższy jej do czegoś użyć. Po głowie chodził mi podpatrzony gdzieś dawno temu przepis – niestety nie tylko nie pamiętałam gdzie go podpatrzyłam, ale też nie do końca pamiętałam składniki i proporcje, dlatego trochę musiałam kombinować :) Nie mam bladego pojęcia na ile jest on spójny z oryginałem, ale najważniejsze, że jest smacznie :)


sałatka makaronowa z tahini

Składniki (na 4 porcje):

- 200 g makaronu mie

- 1 duża marchewka

- 1 łyżka tahini

- 2 łyżki majonezu (ja użyłam Winiary)

- 2 łyżki orzeszków piniowych

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka czarnuszki (lub zwykłego sezamu)

- sól

- pieprz

Makaron mie zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Gdy makaron zmięknie odlewamy nadmiar wody z miski.

Marchewkę obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki robimy z niej długie wstążki. Dodajemy do makaronu.

W małej miseczce mieszamy majonez, tahini, sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do sałatki i całość dokładnie mieszamy.

Wierzch sałatki posypujemy orzeszkami pini i czarnuszką.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Bardzo ciekawy i pyszny pomysł :)