ryż na mleku z pieczonymi śliwkami

Zaprawdę powiadam Wam – nigdy nie zarzekajcie się, że czegoś nie lubicie, bo jeszcze się Wam odmieni. Ja jeszcze do niedawna byłam zagorzałą przeciwniczką ryżu na mleku, a tu proszę – nie dość, że zajadam, to jeszcze mi się uszy trzęsą :) Okazało się, że ryż na mleku jest pycha, zwłaszcza podany z odpowiednim dodatkiem. Powidła sprawdzają się całkiem nieźle, ale pieczone śliwki z cynamonem jeszcze lepiej :) W sam raz na leniwe niedzielne śniadanie :)

ryż na mleku z pieczonymi śliwkami

Składniki:

  • 50 g ryżu parboiled
  • 125 ml mleka
  • 4 śliwki węgierki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy w małym naczyniu żaroodpornym, mieszamy z miodem i cynamonem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

W tym czasie ryż zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu stale mieszając, aż ryż stanie się miękki, a całość zgęstnieje nabierając konsystencji gęstego budyniu.

Ryż przekładamy na talerz, podajemy z upieczonymi śliwkami i zebranym z dna naczynia syropem. Serwujemy na gorąco.

Cudownie leniwej niedzieli życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl

  • Barcikowska Małgosia

    Tak smacznie wygląda że koniecznie muszę to zrobić!!! A właściwie już robię!!!

    • Daj znać czy smakowało! :)

      • Barcikowska Małgosia

        Było przepyszne i już mam w swojej książce kucharskiej!

  • Estera

    Mam nadzieję, że jeszcze jakieś śliwki się uchowały… Jak znajdę to zrobię sobie takie śniadanie :D Aż ślinka cieknie!

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Ryż na mleku uwielbiam chyba od urodzenia … a taki z pieczonymi śliwkami jest obłędny, wiem bo jadłam kilka dni temu na śniadanie:)