ryż na mleku z pieczonymi śliwkami
Zaprawdę powiadam Wam – nigdy nie zarzekajcie się, że czegoś nie lubicie, bo jeszcze się Wam odmieni. Ja jeszcze do niedawna byłam zagorzałą przeciwniczką ryżu na mleku, a tu proszę – nie dość, że zajadam, to jeszcze mi się uszy trzęsą :) Okazało się, że ryż na mleku jest pycha, zwłaszcza podany z odpowiednim dodatkiem. Powidła sprawdzają się całkiem nieźle, ale pieczone śliwki z cynamonem jeszcze lepiej :) W sam raz na leniwe niedzielne śniadanie :)
Składniki:
- 50 g ryżu parboiled
- 125 ml mleka
- 4 śliwki węgierki
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy w małym naczyniu żaroodpornym, mieszamy z miodem i cynamonem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
W tym czasie ryż zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu stale mieszając, aż ryż stanie się miękki, a całość zgęstnieje nabierając konsystencji gęstego budyniu.
Ryż przekładamy na talerz, podajemy z upieczonymi śliwkami i zebranym z dna naczynia syropem. Serwujemy na gorąco.
Cudownie leniwej niedzieli życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl
-
Barcikowska Małgosia
-
Maria Banach
-
Barcikowska Małgosia
-
-
-
Estera
-
Jolanta Szyndlarewicz