rustykalna tarta twarogowa z truskawkami i szałwią

Och, jak wspaniale weekend zaczynać już w czwartek! :) Przede mną całe cztery dni leniuchowania i… siedzenia w kuchni :) Zaczęłam już dziś i w pierwszej kolejności powstała ta rustykalna tarta twarogowa z truskawkami i szałwią. Nie będę kłamać, że jest dietetyczna w pełnym tego słowa znaczeniu, ale na pewno nie skłamię, jak powiem, że jest nieco lżejsza od typowego ciasta kruchego i nawet na diecie mogę sobie pozwolić na kawałeczek :)

rustykalna tarta twarogowa z truskawkami i szałwią

Składniki:
- 200 g twarogu mielonego
- 2 szklanki mąki
- 7 łyżek cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 150-200 g truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka listków szałwii

Twaróg ucieramy, aż stanie się puszysty. Dodajemy miękkie masło, mąkę, połowę cukru, sól oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.

W międzyczasie truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Mieszamy z pozostałym cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dodajemy posiekaną szałwię.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy truskawki. Brzegi ciasta zawijamy do środka (ważne, żeby brzegi były zagięte dokładnie i w cieście nie porobiły się dziury, bo wtedy sok z truskawek wypłynie. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Słodkiego weekendu życzy gruszka z fartuszka! :)