racuchy z gruszką z mąki z ciecierzycy

Bez białej mąki i cukru trudno sobie dogodzić. A czasami, szczególnie na początku diety dla insulinoopornych zdarza się jednak, że przyszpili. No i jak się wtedy ratować? Można tak :) Te racuszki są puszyste, delikatne i dzięki dodatkowi startej gruszki wilgotne w środku i lekko słodkawe. Jak komuś słodyczy będzie za mało, można je podać na przykład z truskawkami :) A jeśli zakaz używania cukru Was nie dotyczy, to możecie też klasycznie posypać je cukrem pudrem lub polać słodkim syropem, jak klasyczne racuszki :) Pycha!

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

racuchy z gruszką z mąki z ciecierzycy

Składniki (na ok 10 racuszków):

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
  • truskawki (do podania)

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, jogurt, mąkę z ciecierzycy, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy razem.

Gruszki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy łopatką, aż ciasto się połączy.

Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki po parę minut z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Jeśli placuszki przypiekają się zbyt szybko, a w środku są dalej surowe, należy zmniejszyć ogień.

Podajemy z truskawkami, masłem orzechowym lub... czymkolwiek chcecie :)

  • Smaczny pomysł na te racuchy. Zwłaszcza wykorzystanie gruszek w taki sposób, z pewnością wypróbuję :)

  • Sarenka95

    no proszę, ciekawa alternatywa dla jabłek ;)

  • iamterry

    About time slaughter palace got slaughtered

  • Natalia

    Jaką inną mąkę można użyć? Pszenną pełnoziarnista, orkiszowa razowa?