racuchy z gruszką z mąki z ciecierzycy
Bez białej mąki i cukru trudno sobie dogodzić. A czasami, szczególnie na początku diety dla insulinoopornych zdarza się jednak, że przyszpili. No i jak się wtedy ratować? Można tak :) Te racuszki są puszyste, delikatne i dzięki dodatkowi startej gruszki wilgotne w środku i lekko słodkawe. Jak komuś słodyczy będzie za mało, można je podać na przykład z truskawkami :) A jeśli zakaz używania cukru Was nie dotyczy, to możecie też klasycznie posypać je cukrem pudrem lub polać słodkim syropem, jak klasyczne racuszki :) Pycha!
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na ok 10 racuszków):
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka jogurtu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
- truskawki (do podania)
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, jogurt, mąkę z ciecierzycy, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy razem.
Gruszki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy łopatką, aż ciasto się połączy.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki po parę minut z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Jeśli placuszki przypiekają się zbyt szybko, a w środku są dalej surowe, należy zmniejszyć ogień.
Podajemy z truskawkami, masłem orzechowym lub... czymkolwiek chcecie :)
-
izamisztal.pl
-
Sarenka95
-
iamterry
-
Natalia