Rachel Lane “Grillowanie”

Autor: Rachel Lane

Tytuł: Grillowanie

Liczba stron: 320

Liczba przepisów: ponad 140

Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”: 30

Dość dawno temu opisywałam książkę “Przekąski”, która wydana była w podobnym stylu. Choć autorem tamtej był ktoś inny, to można powiedzieć, że pod względem stylu książki są swoją wzajemną kopią. Na sklepowych półkach widziałam z tej serii także “Makarony”, “Sałatki”, “Dania z ryżem”, “Na ostro” oraz “Czekolada”. W pierwszą i ostatnią z całą pewnością niebawem również się zaopatrzę, gdyż “Grillowanie” podobnie jak “Przekąski” okazało się strzałem w dziesiątkę!


grillowanie
 

Wbrew tytułowi, książka przydaje się także poza typowo grillowym sezonem. W książce znajdziemy wiele przepisów na dania z patelni grillowej, a także na chutneye, sosy i dipy. Te stanowią pierwszy rozdział książki. Kolejne to: “owoce morza”, “drób”, “cielęcina i wołowina”, “wieprzowina i jagnięcina”, “warzywa, sery i owoce”. Jak widać – dla każdego coś dobrego.


DSC_0014
 

Jeśli do tej pory z grilla jedliście tylko kiełbasę i pierś z kurczaka i macie ochotę na coś innego, koniecznie zajrzyjcie do tej książki – na pewno znajdziecie coś, na czego widok pocieknie Wam ślinka. Zdjęcia może nie są z najwyższej półki, ale zdecydowanie są powyżej przeciętnej jeśli chodzi o poziom zdjęć w książkach kucharskich – apetyczne i niemalże pachnące.


DSC_0015
 

Nie będę za dużo pisać o budowie książki – jest dokładnie taka sama jak w książce “Przekąski”, dlatego odsyłam Was do tamtej recenzji. Tak samo skonstruowane są przepisy, przypisy, legenda, a nawet odsyłacze do innych przepisów w książce. Podobnie też i w tym przypadku alfabetyczny indeks się nie sprawdza, gdyż chyba 1/4 potraw zaczyna się słowem “grillowany”. Mimo to uważam to za jeden z niewielu minusów tej książki.


DSC_0017
 

Czy polecam? Zdecydowanie tak! Jeśli chcecie kiedyś zaskoczyć swoich gości na grill-party to ta książka będzie świetną inspiracją :)