pumpkin spice – mieszanka przypraw i syrop

Ponoć w Stanach “pumpkin spice” to istny hit odkąd Starbucks wypuścił sezonową kawę o tymże właśnie smaku. Od tamtej pory o smaku “pumpkin spice” powstało wiele produktów – od ciasteczek, przez czekoladę, po wódkę :) Smak ten jest tak na prawdę mieszanką przypraw, doskonale pasujących do dyni. To coś w stylu dobrze nam znanej mieszanki korzennej do pierniczków czy przyprawy do szarlotki. Przyprawę tę można stosować na wiele sposobów, a do najpopularniejszych należą dwa: do słodkich dyniowych wypieków oraz do kawy. Oczywiście kawę można nią przyprawić i bez dodatku dyni, ale postanowiłam podzielić się z Wami przepisem także na syrop, gdzie dynia odgrywa istotny element. Dzięki tej mieszance przypraw i syropowi wyczarujecie w domu własną “pumpkin spice latte” bez wydawania kilkunastu złotych na imię zapisane na papierowym kubku :) Przepis na kawę “pumpkin spice” według mojego sposobu poznacie już niedługo. Tymczasem zachęcam do przygotowania tych półproduktów i eksperymentowania według własnego uznania :)

pumpkin spice - mieszanka przypraw i syrop

Składniki na mieszankę przypraw "pumpkin spice":
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki suszonego, mielonego imbiru
- 2 łyżki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka ziela angielskiego

Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, mielony cynamon i imbir. Całość dokładnie mieszamy.

Składniki na syrop "pumpkin spice":
- 200 g dyni
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru dry muscovado
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 czubata łyżka mieszanki przypraw "pumpkin spice" (patrz wyżej)
- 1 laska wanilii

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż będzie zupełnie miękka. Upieczoną dynię miksujemy na gładkie puree.

Cukier, wodę i przyprawy przekładamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy na pół, tępą stroną noża zeskrobujemy ziarenka i dodajemy je do pozostałych składników. Całość zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mikstura zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy puree z dyni i całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji syropu. Gorący syrop przelewamy do butelki.

Jesieni o zapachu pumpkin spice życzy gruszka z fartuszka! :)

  • gosis

    A jak go przetrzymywac? ile czasu taki syrop nadaje sie do uzycia?

    • gruszka

      Gosis zamknięty, zapasteryzowany można przechowywać prawdopodobnie nawet kilka miesięcy. Nie mam niestety pojęcia jak długo można go przechowywać po otwarciu :( Jeśli “dotrwa” to dam znać jak długo zachował świeżość.

  • Ania

    Koleżanka z USA donosi, że nawet Durex właśnie wypuścił prezerwatywy o takim smaku :)

  • gin

    Syrop mam i już od dwóch tygodni raczę się taką pyszną kawą… Boska :)

  • Fio

    Możńa dry muscovado zastąpić np demerara??