pulpety z cynamonowym sosem pomidorowym

Przyznam, że zaryzykowałam wypróbowując ten przepis. Przez skórę czułam, że nie przypadnie on do gustu mojemu mężczyźnie i niestety nie pomyliłam się – ten smak całkowicie nie trafiał w jego gust. W mój natomiast wpasował się dość dobrze. Zawsze lubiłam cynamon, dlatego też w tak nietypowym połączeniu również mi przypasował. Niestety obiadu nagotowałam “na dwa dni”, a ponieważ mężczyzna zbojkotował sama raczę się pulpetami już trzeci dzień z rzędu ;) Co za dużo to jednak nie zdrowo, mimo, że cynamon w teorii to samo zdrowie.

Osobiście zachęcam do wypróbowania, choć liczę się z tym, że podobnych gustów do mojego mężczyzny będzie sporo i nie każdemu ta potrawa może przypasować.


pulpety z cynamonowym sosem pomidorowym

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

– 1 jajko

– 4 łyżki bułki tartej

– 1/2 czerwonej cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka natki pietruszki

– 1/2 łyżeczki młotkowanej kolendry

– sól

– pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia

– olej do smażenia

Na sos:

– 2 puszki pomidorów w całości

– 2 laski cynamonu

– 100 ml białego wina

– 1 papryka

– 1/2 czerwonej cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 1/2 łyżeczki cukru

– sól

– pieprz

Pulpety:

Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy wszystko razem dodając mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (tylko tyle, by natłuścić patelnię) i kładziemy na niej gotowe pulpeciki. Obsmażamy z każdej strony parę minut. Zdejmujemy z patelni.

Sos:

Paprykę bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy do niej równie drobno pokrojoną cebulę i posiekany ząbek czosnku. Całość podsmażamy razem na odrobinie oleju. Dodajemy wino, pomidory z puszki i cynamon i całość gotujemy około 20 minut bez przykrycia by sos nieco się zredukował. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Do gotowego sosu przekładamy pulpety i podgrzewamy całość razem.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Mój Połówek lubi dodatek cynamonu do sosów mięsnych. Nadaje fajnego akcentu daniom;)

    pozdrawiam serdecznie

  • Robiłam podobne pulpeciki niedawno. Wszystko było super, tylko ten cynamon zupełnie nam nie pasował. Robiłam później bez cynamonu i mieliśmy rewelacyjny obiad. Wydaje mi się, że to jedno z tych dań, które albo sie lubi, albo wyrzuca do kosza.

    Pozdrawiam!

    • gruszka

      Pewnie masz rację :) Ja osobiście nawet nie wyczuwałam wyraźnie smaku cynamonu i całość fajnie się mi komponowała, ale mój mężczyzna mocno się na niego skarżył. Widocznie faktycznie nie jest to potrawa dla każdego.

  • Rlx

    Do sosu z cynamonem lepiej użyć mielonej baraniny lub jagnięciny nie powinno zabraknąć odrobiny siekanej mięty. Otrzymujemy klasyczne Keftedes, do pełni szczęścia brakuje tylko cienkich plasterków grilowanego Halloumi i szklanki wina :)

    • gruszka

      Ach, gdybym ja tylko mogła dostać w okolicy baraninę lub jagnięcinę… :( A dodatku mięty w potrawach nie lubię, toleruję ją tylko w gumach do żucia, paście do zębów i miętowej herbacie :)