pudding chlebowy z malinami i marshmallow

Czy stary chleb nadaje się na romantyczne słodkie śniadanie w walentynkowy poranek? Okazuje się, że tak! :) Jeśli tylko połączycie go z malinami, czekoladą i piankami marshmallow :) Jeśli nie macie pomysłu co zrobić ze starym pieczywem, to ten przepis przychodzi z pomocą. Ale ze świeżego chleba, w szczególności “mlecznego” wyjdzie jeszcze lepiej! :)

pudding chlebowy z malinami i marshmallow

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • garść pianek marshmallow
  • garść groszków czekoladowych
  • garść mrożonych malin
  • 1 łyżeczka masła

Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy ziarenka wanilii oraz cukier. Mieszamy i gotową masą zalewamy pokrojony chleb. Dodajemy pianki marshmallow (kilka pianek zostawiamy na później) i groszki czekoladowe. Mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki. Na wierzchu układamy maliny. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy pozostałe pianki marshmallow i zapiekamy jeszcze kilka minut, aż pianki się przyrumienią.

Podajemy na gorąco.