przyprawa korzenna

W Gdańsku jest…. ZIMNO! To przede wszystkim. Dlatego Blog Forum swoją drogą, ale uznałam, że to dobry moment, żeby podzielić się przepisem na domową mieszankę korzenną – w sam raz do pierniczków (które nota bene będę niedługo piec, bo muszą swoje odleżeć przed schrupaniem), do gorącej czekolady i czego Wam tylko przyjdzie do głowy.

Jeśli zastanawiacie się po co robić domową mieszankę odpowiedź jest bardzo prosta – większość kupnych jest do dupy.W wielu z nich znaczny procent składu stanowi… mąka. Dzięki temu przyprawa nie tylko jest mniej intensywna, ale też nie nadaje się do użycia w rzeczach innych niż ciasto. W innym jest anyż (fuj!) albo koper włoski (fuj!). Dlatego mieszankę robię własną i Wam również to polecam, bo możecie wrzucić tam wszystko, co Wam się podoba.

przyprawa korzenna

Składniki:
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 3 łyżki mielonego kardamonu
- 1 łyżka mielonych goździków
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mielonego pieprzu

Wszystkie przyprawy łączymy razem. Jeśli przyprawy zmielone są bardzo grubo, dodatkowo rozgniatamy je w moździerzu. Przesypujemy do słoiczka.

Jesieni pachnącej korzennymi przyprawami życzy gruszka z fartuszka!