placki z cukinii z serem feta i suszonymi pomidorami

Absolutnie uwielbiam placki z cukinii! Są delikatne i mięciutkie i trudno się od nich oderwać :) Ta wersja jest z serem feta i suszonymi pomidorami – takie placki mogę robić tylko jak jestem sama w domu, bo mój mężczyzna fetę omija szerokim łukiem (dlaczego?!), a ja za to uwielbiam! Jej słony smak doskonale równoważy się ze słodyczą cukinii, a placuszki nie potrzebują już dodatkowej soli. Jeśli macie dobrej jakości pomidory w zalewie z oleju i ziół to tak na prawdę wystarczy tylko pieprz :)

Placki super smakują również na zimno, ale jeśli chcecie się o tym przekonać, zróbcie ich więcej, bo inaczej nie zdążą ostygnąć, a już znikną z talerzy :)

placki z cukinii z serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki (na 2 porcje – ok 8 placuszków):

– 300 g cukinii

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki

– 100 g sera feta

– 25 g suszonych pomidorów z oleju

– 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

– pieprz

– olej do smażenia

Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na godzinę, aż puści soki. Po tym czasie wylewamy sok i dokładnie ją wyciskamy.

Pomidory drobno kroimy. Ser feta rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego pomidory oraz zalewę z pomidorów, razem z zawartymi w niej ziołami.

Cukinię i ser łączymy z pozostałymi składnikami, pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kontrolnie jednego placuszka – jeśli będzie się rozpadać dodajemy więcej mąki; jeśli nie – smażymy resztę.

Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i listkami bazylii.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!