pieczone ziemniaczki z fasolką szparagową, bekonem i musztardą francuską

Nie mogę się zdecydować czy to coś, co lepiej smakuje jako osobne danie, czy też bardziej się sprawdza jako dodatek na grillowej imprezie. Jedno jest pewne – w obu przypadkach można się zajadać, aż się uszy będą trzęsły, bo jest pycha! <3

pieczone ziemniaczki z fasolką szparagową

p>

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól

Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę mieszamy z czosnkiem i 1 płaską łyżeczką soli, dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Przekładamy ziemniaki na blaszkę i pieczemy w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i ładnie przyrumienione.

Fasolkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Plasterki boczku układamy na suchej patelni. Smażymy z dwóch stron, aż wytopi się z nich tłuszcz i się przyrumienią. Boczek odkładamy na papierowy ręcznik.

Cebulę siekamy. Podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku.

Upieczone ziemniaki i fasolkę przekładamy do dużej miski. Dodajemy podsmażoną cebulę, kukurydzę oraz pokruszony lub pocięty na mniejsze kawałki boczek. Na koniec dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno.

Samych pyszności życzy gruszka z fartuszka!

  • Julia Laszuk

    Hmm, ciekawe połączenie składników. Jestem mega ciekawa jak smakuje. :)